Autómentes oázisok Európában

2022. február 27.

Hírek

Bár az USA-hoz képest Európa nem annyira autócentrikus, így is ezer polgárra 569 autó jut, csak a német utakon 48 millió fut: hatmillióval több, mint tíz éve. A napi forgalmi dugók ellenére sok városlakó úgy gondolja, hogy nem nélkülözheti autóját. Néhány metropolisz azonban ennek az ellenkezőjét akarja bizonyítani.

35 világváros ígérte meg a légszennyezés visszaszorítását

2019. október 13.

Hírek

A világ legszennyezettebb nagyvárosai közül 35 tett ígéretet a légszennyezettség csökkentésére október 11-én Koppenhágában, hogy így megvalósítsák az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a levegő minőségére vonatkozó célkitűzéseit.

Dániában beindult az első városi akkumulátoros energiatárolás

2017. április 9.

Hírek

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer a nap 24 órájában 60 háztartást képes ellátni árammal. A lítium-ion akkumulátorra alapozott energiatároló rendszert (BESS) Koppenhága Nordhavn kikötői kerületében beintegrálják a helyi villamosenergia-hálózatba.

A világ legnagyobb napelemes homlokzatrendszerét építették meg egy dán kampuszon

2017. február 18.

Hírek

A koppenhágai egyetemi épület homlokzatát 12 000 színes „csempével” borították, amelyek egytől egyig napelemek. A nemzetközi napelem ipar tehát forog, addig Magyarország pihen. A tetszetős napelemes dizájn borítás évente 300 MWh áramot termel a dán kampusz számára, amellyel az energiaszükségletük több, mint felét lesznek képesek fedezni.

Koppenhágában már többen kerékpároznak, mint autóznak

2016. december 6.

Hírek

Erős politikai akarat és pénz kellett ahhoz, hogy ezt a sikert elérjék. Persze az egymilliárd dán korona, amit 2004 óta ráköltöttek (vagyis mintegy 41 milliárd magyar forint) sehol sincs mondjuk egy Liget-projekt, vagy egy budapesti olimpia költségeihez képest. A gyakorlati haszna viszont annál inkább értékelhető.

Veszélyes dolog kerítéseket építeni

2015. június 12.

Hírek

Koppenhágát évek óta a világ egyik legélhetőbb városai között tartják számon, pedig két évtizede még egyáltalán nem volt vonzó hely. Miért jó az, ha minél többen vannak az utcán, ha a városvezetés kiengedi a kezéből az irányítást, és ha a drogfüggőkre ugyanúgy tekintettel vannak, mint az idősekre és a családosokra? Ahogy a város főépítésze, Tina… Tovább »

Zsiráf után oroszlánokat öltek az állatkertben

2014. március 26.

Hírek

Újra gyilkosságszámba menő akcióval hívta fel magára a figyelmet az egészséges zsiráfborjú, Marius elaltatásával februárban hírhedtté vált koppenhágai állatkert.

Halál a koppenhágai kölyökzsiráfra

2014. február 9.

Hírek

Az állatvédők hangos tiltakozása, és a több ezer ember által aláírt online petíció ellenére kivégezték a koppenhágai állatkert kölyökzsiráfját, a 18 hónapos Mariust. Egy svéd és egy brit állatkert is megpróbálta megmenteni az utolsó pillanatban, új otthont kínálva neki, mindhiába.

Koppenhága anti-emissziós csúcsra tör

2012. július 16.

Hírek

Az 1,2 milliós dán főváros terve szerint 2025-re Koppenhágát a világ első széndioxid-mentes nagyvárosává teszik. Az energiaellátást úgy szervezik át, hogy az igények zömét szélből, biomasszából és bioüzemanyagokból biztosítják, így a város 2,5 millió tonnával csökkentheti éves szén-dioxid-kibocsátását, és a zöldenergia-ipar a főváros növekedésének motorja lehet.

Mérsékelt siker a durbani megállapodás

2011. december 20.

Hírek

Mérsékelt sikerként értékelte a magyar delegáció klímapolitikai vezetője az európai uniós tagországok környezetvédelmi minisztereinek tegnapi brüsszeli találkozóján a közelmúltban Durbanben lezajlott ENSZ-klímaülésszak eredményeit.