5 mondat felkavarta az ENSZ Óceán-konferenciájának állóvizét

2022. július 2.

Hírek

Lisszabonban gyűltek össze a világ vezetői, hogy az ENSZ Óceán-konferenciáján együtt vitassák meg, hogyan lehetne megakadályozni az óceánok további pusztulását. Az euronews összeszedte azt az öt kijelentést, mely a leginkább felkavarta az állóvizet.

Lesújtó a Nagy-korallzátony állapota

2021. november 6.

Hírek

A James Cook Egyetem új vizsgálata alapján a korallfehéredés 1998-as első jelentkezése óta csupán a Nagy-korallzátony 2 százalékát nem sújtotta a folyamat. A korallok legalább 80 %-át viszont 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a fehéredés. Ennek oka elsősorban az óceánok felmelegedése.

Átadták az első „környezetvédelmi Nobel-díjakat”

2021. október 19.

Hírek

Kiosztották a Vilmos cambridge-i herceg által tavaly alapított Earthshot Prize díjat, melyet – a szervezők reményei szerint – idővel a „környezetvédelem Nobel-díjaként” fognak emlegetni. Öt kategóriában hirdettek nyertest.

Tengerfenéki kerteket talált a kínai búvárrobot

2019. június 1.

Hírek

Színpompás koralloknak és szivacsoknak otthont adó “tengerfenéki kerteket” fedeztek fel kínai kutatók a Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén található Mariana-árokban. Itt található a Föld legmélyebb pontja, a Challenger-mélység, ahol a tenger mélysége 11 034 méter.

3D-s nyomtatóval mentenék meg a korallokat

2019. május 10.

Hírek

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) egy kutatója olyan szerkezeteket alkotott 3D-s nyomtatóval, amelyek lehetővé teszik mesterséges korallzátonyok kialakítását ellenállóbb korallokkal.

Korallvédelmi naptej betiltás Hawaii-on

2018. május 5.

Hírek

A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás az oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmazó szerekkel kapcsolatban.

Megmenekül a Belize Korallzátony

2017. augusztus 24.

Hírek

Belize kormánya végre bejelentette: szigorú jogszabályokat vezet be annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony közelében, mely a a nyugati félteke legnagyobb ilyen életközössége.