In memoriam Kékesi Olga. 1938-2022

2022. április 19.

Hírek

Életének 84. évében elhunyt dr. Kékesi Olga Budapest XXII. kerület környezetvédelem, és környezet egészségügy meghatározó alakja, körzeti orvos, kutató orvos, a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület alapító tagja, örökös tiszteletbeli alelnöke. Helyben Kerületi Környezetvédelmi díjas, Bálint Béla díjas, és Henye Boroszlán díjas.

Minket is elérhet Putyin ukrajnai háborújának környezetszennyezése

2022. március 28.

Hírek

Az Ukrajnában dúló háborúval párhuzamosan, annak következményeként egy másik krízis is kibontakozóban van, amely jóval a harcok vége után is kitarthat. A rendkívül iparosodott, olajipari telepeket és nukleáris létesítményeket is magába foglaló területek támadása súlyos környezeti helyzetet teremt. Lehetséges, hogy a hatások egy része nem korlátozódik majd Ukrajnára.

Az EPA megtépése – Trump antizöldítése

2019. január 11.

Hírek

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) súlyos leépítés elé néz, csupán a szervezet váza marad meg, ami azt jelenti, hogy igen sok területi szerződések keretében elvégzett feladat a jövőben elmarad, és nem lesz, aki a tiszta levegő, víz és talaj érdekében lépjen.

Drága figyelmetlenség

2013. május 18.

Hírek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kiadta a „Korai figyelmeztetések kései tanulságai” című tanulmánygyűjtemény 2. kötetét, amely olyan konkrét eseteket vizsgál, melyek során nem törődtek a veszélyjelzésekkel, és ez több esetben emberek halálához, betegséghez és környezetromboláshoz vezetett.

Az azbeszt újabb kockázata

2012. április 4.

Hírek

Régóta ismert, hogy az azbeszttel dolgozók között nagyobb a rák kockázata. Egy most közzétett brit tanulmányból az is kiderült, hogy a szívbetegségek és a szélütés valószínűsége is az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyezteti őket.

Uniós környezetegészségügyi vizsgálat

2011. október 20.

Hírek

Magyarországgal együtt összesen 17 európai országban indul vizsgálat arról, hogy a környezetben leggyakrabban előforduló szennyező anyagok milyen koncentrációban vannak jelen az “átlagos európai népesség” szervezetében, és azok milyen egészségi kockázatot jelentenek.