Bírósághoz fordult egy tó, hogy ne építkezzenek a partjára

2022. április 19.

Hírek

Bíróságon akarja elérni egy amerikai tó, hogy ne lehessen építkezni a partjára. A Mary Jane-tó Florida középső részén, az Egyesült Államok egyik legnagyobb ütemben fejlesztett megyéjében, Orange-ban található, és a tó északi partjára tervezett ingatlanberuházás 770 hektárnyi vizes élőhelyet és cipruserdőt számolna fel, hogy a helyére lakóházak és irodák kerüljenek.

Miskolci Cementgyár Stop!

2022. január 25.

Hírek

A miskolci cementgyár újraindítása és egységes környezethasználati engedélye ellen fellépő lakosság képviseletében a Zöld Kapcsolat Egyesület 2016 óta folyamatosan fellebbezett a környezetvédelmi hatóság határozataival szemben. Szerintünk ugyanis az eljárás során nem állapították meg a védőtávolságot, a miskolci levegőminőséget érintő újabb szennyezés hatásait, és egyébként is egészségre káros a levegő minősége évről évre a városban, a… Tovább »

A természeti tőke értékelése az Alaptörvény tükrében

2021. október 7.

Hírek

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszéke 2021. 03. 12-én közös szakmai rendezvényt tartott a természeti tőke elemei értékelésének alaptörvényi követelményeiről. A műhelytalálkozóról a napokban összegző cikk jelent meg dr. Sulyok Katalin tollából „A természeti tőke értékelése az Alaptörvény tükrében” címmel a Magyar Tudomány folyóirat legfrissebb számában.

Perelhető-e a kormány a klímapolitikája miatt?

2021. szeptember 25.

Hírek

A volt zöldombudsmant, Fülöp Sándort arról kérdezte a Szabad Európa, hogy Magyarországon kikényszeríthetők-e jogi úton a klímavészhelyzet elleni érdemi politikai lépések.

Fülöp Sándor zöldjogász: környezeti felelősség, vagy felelőtlenség?

2021. január 20.

Hírek

Környezetvédelmi engedélyt mindig a környezet pusztítására kérnek. A környezetjog is arról szól, hogy hogyan pusztítsuk óvatosan a környezetet. Kecske és káposztaügyi minisztérium, mint hungarikum. Kell-e nekünk önálló zöldminisztérium? Manapság már egy nagyobb csőszkunyhó is kiemelt állami beruházás lehet, ha 90 milliónál többet költenek rá. A volt zöldombudsman emellett a környezeti perekről, és a civil szféra… Tovább »

Útmutató a jogorvoslati jogok gyakorlásához

Kiadványok

Az EMLA Egyesület egy a környezetvédelmi jog és a környezeti management kérdéseivel foglalkozó non-profit társadalmi szervezet, amely munkáját országos, európai és nemzetközi szinten végzi. Az EMLA 2019 február végén jelentette meg ingyene Útmutató a jogorvoslati jogok gyakorlásához című lakossági tájékoztató kiadványát.

Országhatárokon átterjedő környezeti hatások és az Espoo-i Egyezmény ereje

2017. december 04.

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Budapest Nádor utca 22.

Sajtótájékoztatók

A környezetszennyezés nem ismer határokat. Ezt az unalomig ismert mondást próbálja a jog eszközeivel kezelni az Espoo-i Egyezmény. Amennyiben az egyezményt helyesen alkalmazzák, segítségével az érintett országok döntéshozói és polgárai beleszólást kaphatnak az életüket befolyásoló döntésekbe. A fórumon több aktuális példán keresztül vizsgáljuk meg, hogy az egyezmény a valóságban hogyan működik.

Fizessen a jövő nemzedék?

2017. november 08.

Helyszín: Budapest, V. kerület, Nádor utca 22

Sajtótájékoztatók

Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója átfogó jogszabály megalkotása illetve módosítására irányuló kezdeményezéssel kíván élni a jogalkotó felé a környezeti felelősséggel kapcsolatosan, különösen három területre összpontosítva. Javaslatai egyrészt a kármentesítésre rendelkezésre álló költségvetési eszközök forrásai bővítését, másrészt a környezetvédelmi célú biztosítékadási kötelezettségét, végül a felszámolási eljárásban érvényesülő jogszabályi garanciákat érintenék.

Jogi segítség környezeti ügyekben

2017. április 2.

Hírek

Mit tehetnek a magánszemélyek, és a civil szervezetek, ha környezetvédelmi problémákkal szembesülnek, és a jogi utat szeretnék választani? Ebben segít az EMLA, mely ingyenes jogi és gyakorlati útmutatója, és iratmintái itt ingyenesen letölthetőek.

Klímaváltozás: gyerekek beperelhetik az USA kormányát

2016. december 2.

Hírek

A klímaváltozás híreinek kis fénysugarát gyorsan beárnyékolták az elnökválasztás újdonságai az elmúlt hetekben. Noha Amerika gyerekei hivatalosan is jogot szereztek, hogy perelhessék kormányukat a globális felmelegedés kapcsán. Nemrég a 21 fiatalkorú panaszos által benyújtott vádlókereseten alapuló pert Ann Aiken Kerületi Bíró érvényesnek nyilvánította az Oregoni Eugene-ben.