Percenként 13 millió dollárral támogatjuk a természet rombolását

2024. január 30.

Hírek

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a természetvédelem aránytalanul alulfinanszírozott. Pl. a rossz mezőgazdasági ártámogatások évi 2,2 millió hektár, vagyis 37 balatonnyi erdő pusztulásáért felelősök. A világ GDP közel 7%-át környezetkárosító tevékenységre fordítjuk.

Nem bűncselekmény, hogy a gödi akkugyár egy ideig engedély nélkül működött

2023. december 29.

Hírek

Az ügyészség kimondta, hogy a gödi Samsung-gyárnak mindent szabad. A minap látott napvilágot az a dokumentum, miszerint a főügyész megszüntette a nyomozást a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedély nélküli működésének ügyében, egyidejűleg meg is adta a hiányzó dokumentumot 2033-ig.

Mivé lesz így planetáris otthonunk?

2023. december 18.

Hírek

Növekvő mértékben károsítjuk az életünk, életvitelünk fundamentumául szolgáló környezet minőségét. Mintha csak a mában és a mának akarnánk élni, ami valakik számára az elért életszínvonal megtartását vagy annak még jobbá tételét jelenti, mások – nagyon sokak – számára legalább az emberi élet legalapvetőbb feltételeinek a biztosítását.

Az emberiség jócskán túlhasználja a bolygó erőforrásait

2023. szeptember 15.

Hírek

Elkészült a világ állapotát felmérő első átfogó tanulmány és nem meglepő módon a fő üzenet az, hogy az emberiség sokkal több erőforrást használ fel, mint amennyi újratermelődik, így végveszélybe került a modern civilizáció.

A Formula 1-es Magyar Nagydíj a klímakatasztrófába vezet minket

2023. július 24.

Hírek

Az Extinction Rebellion Magyarország a Formula 1 hétvégi Magyar Nagydíja ellen tiltakozott a budapesti Ritz-Carlton hotel előtt. Az XR aktivistái a szálloda támogatásával kiállított versenyautóknál transzparensekkel tartott ülődemonstrációt. Az akcióval a rendezvény környezetkárosító hatásaira hívták fel a figyelmet.

A helyi közösségekben ott az erő, hogy fellépjenek a környezetpusztítás ellen

2023. július 4.

Hírek

Az egyes emberek egyedi erejét megsokszorozza, ha közösen, egymással együttműködve cselekszenek, ugyanakkor a fellépésre legtöbbször olyan emberek képesek, akik rendelkeznek érdekérvényesítési képességgel, írja a TASZ ügyvezető igazgatója, aki szerint az eleve kevesebb erőforrással rendelkezők nem csak jobban kitettek ezeknek a hatásoknak, de kevesebb eszközük is van fellépésre.

Cola puska petpalack

2021. december 17.

Hírek

Tényleg a szennyező fizet, vagy ez is csak egy újabb szlogen a Fidesztől? Megkérdezték a kormányt, mennyit fizet a Coca-Cola környezetszennyezés miatt, a válasz: adótitok.

Mészáros Lőrinc keményítőgyára mérgezi a Mátrai Erőmű környékét

2019. november 19.

Hírek

Kénhidrogén és nitrogén-monoxid az egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban – tudta meg az Átlátszó. A szennyezés forrása az Őzse-völgyi technológiai víztározóból kivett víz, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során korábban ilyen problémát még soha nem tapasztaltak.