Már a placentában is megjelenik a korom

2018. szeptember 17.

Hírek

Brit anyák méhlepényében találtak rá a kutatók az apró szemcsékre, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.

2016 lehet a legforróbb év

2016. július 23.

Hírek

Június volt a tizennegyedik hónap egy huzamban, amikor rekord hőmérsékletet mértek a szárazföldek és az óceánok fölött. Londonban 2017-től drasztikus összegeket fizettetnek azokkal a járműtulajdonosokkal, akik 2005 előtt gyártott autókkal közlekednek, de úgy néz ki, ez sem lesz elég ahhoz, hogy megfelelő mértékben javuljon a levegő minősége. A megoldás, hogy ki kell tiltani a dízelüzemű… Tovább »

Ötvenezer halálért felelős a hajózás

2015. augusztus 11.

Hírek

A hajózás az egyik legtöbb légszennyezéssel járó tevékenység, és 2020-ra Európa legfontosabb légszennyező forrásává válhat, megelőzve minden más légszennyező tevékenységet. A hajózás felelős a CO2 kibocsátás 3.3%-áért, de tekintve a szektor bővülését ez az arány 2050-re akár meg is háromszorozódhat.

Valós adatokat az autók légszennyezéséről!

2015. május 14.

Hírek

Az autósok gyakran tapasztalják, hogy járművük üzemanyag-fogyasztása a mindennapi használat során jóval magasabb, mint amit az autót gyártó cég hivatalosan állít, így a károsanyag-kibocsátása is nagyobb. A Levegő Munkacsoport sürgeti, hogy a magyar kormány támogassa az Európai Bizottság kezdeményezéseit ezeknek a visszásságoknak a megszüntetésére.

Peking fojtogató gyilkosa

2015. április 12.

Hírek

Kiszáradt légutak, fulladásos rohamok és kitartó, tompa fejfájás – erre a tünetcsoportra számíthat az, aki hosszabb időt tölt Kína fővárosában. Nehéz ugyanis elkerülni a szürke köd képében érkező pekingi szmogot, amely időről időre a 22 milliós megapolisz nyakára ül.

Sebességkorlátozás a szmogos Párizsban

2015. március 20.

Hírek

20 km/órával csökkentik a megengedett maximális sebességet ma a párizsi régióban, miután az utóbbi napokban erős légszennyezés sújtja Észak-Franciaországot. A jelenség Nagy-Britannia déli részét is érinti.

PET palacktól a koporsóig

2015. február 15.

Hírek

A hulladékok az életciklusukat sajnos gyakran nem a szelektív hulladékgyűjtőkben végzik és kezdenek új életet anyagukat hasznosítva, de még csak nem is a kukában és hulladéklerakóban, hanem családi házak kályháiban, kazánokban tűnnek el. De az eltűnés csak látszólagos, a kéményből feketén gomolygó kaszás sötét árnyat vet a környékre és indul pusztító útjára.

Autizmus és légszennyezés

2013. június 20.

Hírek

A gyermeküket erősen szennyezett környezetben váró nők kétszer olyan gyakran szülhetnek autista gyermeket, mint a tisztább vidéken élő terhesek – mutatta ki egy amerikai tanulmány. A Harvard egyetem kutatói szerint a levegőszennyezés és a fejlődési rendellenesség közötti kapcsolatot kereső tanulmányuk volt az első ilyen átfogó, országos vizsgálat.