Hamarosan szélenergiával is fűthetnek a bécsiek

2021. június 6.

Hírek

Hundertwasser szellemiségét viszi tovább Bécs új Power-to-Heat létesítménye, amely az ikonikus spittelaui szemétégető szomszédságában épül. A leginkább két átfolyós vízmelegítőhöz hasonlítható berendezés lényege, hogy a felesleges zöldáramot hővé alakítja, így nem hagyja kárba veszni. Ráadásul az áramellátás is stabilabbá válik.

Íme a leghasznosabb focipálya

2018. május 11.

Hírek

Ajka városa kitalálta, hogyan hasznosíthatná a régóta nem használt futballpályát. A felszántott pályát ingyen a civilek rendelkezésére bocsátották. A Népszava szerint hátrányos helyzetű csoportok termesztenek itt zöldséget és gyümölcsöt.

Már a második közösségi kert nyílt Óbudán

2016. augusztus 6.

Hírek

Átadták a második közösségi kertet a III. kerületben. Békásmegyer után most a Zápor utcában alakítottak ki olyan lehetőséget a panelben élőknek, ahol tudnak kertészkedni. A Városi Kertek Egyesületének elnöke szerint további lehetőségek vannak az ilyen kezdeményezésekben.

Pörögnek a bécsi kiskertek

2016. augusztus 3.

Hírek

Az utóbbi időben a városi kertészkedés, vagyis urban gardening egyre népszerűbbé vált az osztrák fővárosban. A bécsiek mára már több lehetőség közül is választhatnak, ha saját zöldségek termesztésére adnák a fejüket – sőt, ingyenes tanácsadást is kérhetnek hozzá. A “Közös kertészkedés összeköt”

Közösségi Kertek Éjszakája

2016. szeptember 02.

Helyszín: Budapest 10 helyszín

Programok

TÁRT KAPUKKAL VÁRNAK A KÖZÖSSÉGI KERTEK! Szeptember 2-án egy varázslatos estére megnyílnak Budapest közösségi kertjei! Városszerte több mint 10 helyszínen, kertbejárással, finom ételekkel és színes programokkal várják mindazokat, akik bepillantanának a városi kertészek világába. Az elmúlt években több mint két tucat közösségi kert jött létre Budapesten. Elhanyagolt lakótelepi zöldterületek, iskolaudvarok, vagy épp üresen álló belvárosi… Tovább »

Hasznos tanácsok városi kertekhez – ingyenes előadások

2014. szeptember 20. - 2014. november 22.

Helyszín: Cserepesház Zuglói Művelődési Ház

Programok

2014. szeptember 20. 10:00–12:00 Cserepesház Zuglói Művelődési Ház Vezér utca 28/b, Budapest,  1144 A ZUG Közösségi Kertekért Egyesület és a Magyar Biokultúra Szövetség közösen, heti rendszerességű ingyenes előadásokat és a ZUGkertben levő gyakorlati eseményeket szervez az ősz folyamán Zuglóban.  A HORTIS projekt keretében a tavalyi év során a Corvinus Egyetem oktatásán részt vevő „diákok” válnak… Tovább »

Megelevenedik a városi kertmozgalom

2014. szeptember 7.

Hírek

Fellendülőben van a városi kertmozgalom, szerte az országban több helyen alakulnak közösségek, hogy a lakótelepek paneljei között húzódó kihasználatlan szabad területeken az önkormányzatok támogatásával ültetvényeket alakítsanak ki.

Nem akarja támogatni a kormány a közösségi kerteket

2014. július 28.

Hírek

A kormány nem fogja pályázatokkal támogatni a közösségi kertek kialakítását, mert nincs belőlük annyi országosan, hogy ez indokolt lenne – írta Lázár János egy írásbeli kérdésre adott válaszban.

Már Szegeden is lehet közösségben ültetni

2014. június 21.

Hírek

Összesen 12 parcellával közösségi kertet alakított ki a Megálló Közösségi Ház Szeged-Tarjánban. A kezdeményezés lényege elsősorban nem a megtermelt zöldségek mennyisége, hanem az, hogy a kerteken keresztül egy minél erősebb közösség épüljön ki.

Kutató közösségi kert Bécsben

2014. május 11.

Hírek

Gyümölcsfák, zöldségágyások, méhek és csigák uralják mostantól a bécsi Karlsplatzot, ahol 2000 négyzetméteres közösségi kertet hoztak létre. A szabadon látogatható Karls Gartenben kutatják a légszennyező anyagok hatásait is.