Összeomlás szélén a közszolgáltatások

2019. június 20.

Hírek

A jövő évi költségvetésből egyértelműen kiderül, hogy a kormány továbbra sem hajlandó érdemi forrásokat szánni a legalapvetőbb közszolgáltatások fejlesztésére, miközben az úthálózattól kezdve a víziközműveken keresztül a közösségi közlekedésig a legtöbb szektor mára az összeomlás szélére jutott.

Jövőbe visznek a napelemes utak

2016. december 12.

Hírek

A következő években négy kontinensen épülnek napelemes utak, amelyek képesek lesznek a nap energiáját elektromos hálózatokba továbbítani. A napelem modulok költségei 67%-kal csökkentek a fotovillamos rendszerek árai pedig 57%-kal.

A dugós Magyarország oka

2016. november 20.

Hírek

A rendszerváltás óta sokat változott a hazai úthálózat, kiépült a mai gyorsforgalmi rendszer. Ezzel párhuzamosan egyre több település mentesült a rajta keresztülhaladó hatalmas forgalom terhétől, ugyanakkor még mindig vannak települések, ahol a járműforgalom több mint kétszeresen meghaladja a megengedett maximális mértéket. Itt a zaj- és a légszennyezés mellett a balesetek valószínűségének növekedése is veszélyezteti a… Tovább »

Mérés után fizetős lehet a városi úthasználat

2015. július 3.

Hírek

Sok százmillió forintot költöttek már a világban kísérletezésre a városi kilométerarányos közúthasználati díjjal. Vizsgálták a műszaki lehetőségeket és az autósok viselkedésére gyakorolt hatását. Mégis, hiába mutatták azt az eredmények, hogy a technika működik. Hiába derült ki az is, hogy az autóhasználatra is jó hatással lehet – csökkenti –, ha a gépjárművel a városi utakat használók… Tovább »

Megújítják a keszthelyi vadgesztenyefasort

2014. november 22.

Hírek

Számos egyed élet- és balesetveszélyes, ezért halaszthatatlanná vált a Keszthely egyik jelképének számító, 730 vadgesztenyefából álló fasor egy részének kivágása és újratelepítése – közölte ma a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt.

Zöldebbnek látszó XXL kamion

2014. július 10.

Hírek

Két teljes hosszúságú pótkocsiból álló szerelvénnyel a Scania 30%-os üzemanyag-megtakarítást realizált, a szén-dioxid kibocsátás ugyanilyen mértékű csökkenése mellett. A cég kérelmét követően a Svéd Közlekedési Hatóság Södertälje és Helsingborg között engedélyezte a 31,5 m hosszú járműszerelvények üzemeltetését.

Útdíjat a mellékutakra is!

2013. augusztus 24.

Hírek

A használatarányos útdíj alacsonyabb rendű utakra történő kiterjesztésére vonatkozó javaslatot tesz a kormánynak Jász-Nagykun-Szolnok megye útügyi miniszteri biztosa.

Badacsonytomaj félti fáit

2012. szeptember 19.

Hírek

Nem fogadja el Badacsonytomaj a Magyar Közút fakivágási tervét: a település ügyfélként jelentkezik be az ügymenetbe, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium segítségét kéri. Független szakértő szerint a kivágásra kijelölt csaknem 380 fa nagy része egészséges.

Út elégedettségi felmérés

2012. augusztus 28.

Hírek

A világ felnőtt lakosságának többsége elégedett az utak állapotával. Míg világszerte tízből közel hatan, addig Magyarországon tízből hárman vélekednek így.