Érdekelnek a szuper természetfilmek?

2021. augusztus 29.

Hírek

Az Édesvízi gerinctelenek című félórás rövidfilm beválogatásra került a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválra, ahol a Királyi Kastély Fekete István termében “nagyvásznon” is megtekinthető lesz két alkalommal. Szept.10-12. között a fesztivál témája az  „Érzékeny Bolygó”.

Továbbra is pusztítják a dunakeszi tőzeglápot!

2020. május 30.

Hírek

Még éppen csak, hogy befejeződött 9 részes sorozatunk, mely emléket állított a dunakeszi tőzegláp megmentéséért 10 évvel ezelőtt létrejött civil összefogásnak, máris úgy tűnik, hogy a cikksorozat a láppusztulás mementójává válik. A terület tulajdonosa, (vélhetőleg a 2010 környéki állapotnak megfelelően, napjainkban is az Auchan, illetve Immochan Magyarország Kft.) ismét elkezdte irtani a természetes életközösségeket a… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 9. rész: Történések 2011-ben és 2012-ben

2020. május 20.

Hírek

január: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa az Alkotmány Bírósághoz fordul a dunakeszi helyi építési szabályzat megsemmisítése érdekében. Véleményük szerint az Önkormányzat törvénysértő módon nyilvánította gazdasági-ipari övezetnek a dunakeszi lápot. Az Élőlánc Magyarországért által megjelentett Dunakeszi Civil Hírmondóban követelik, hogy Dunakeszi városvezetése a 2011. január 26-ára kitűzött tárgyaláson jelentse be kilépését a Természetvédelmi Főfelügyelőség ellen 2010.… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme 8. rész: Történések 2010-ben

2020. május 19.

Hírek

január 4.: Az OKTVF 2008. május 6-i új eljárásra kötelező határozata (lásd fentebb) alapján a KTVF elutasítja az Óceán-árok átvezetését a tőzeglápon. január 25.: A Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztálya hivatalos nyilatkozatban áll ki a civilek lápvédő törekvései mellett. január 26.: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa beavatkozik az OKTVF elleni, közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 5. rész: Történések 1990-től 2006-ig

2020. május 14.

Hírek

1990-es évek eleje: A gödi TSZ felszámolásakor a szóban forgó területet privatizálják. Vevője a TSZ egykori elnöke. 1993: Seregélyes Tibor és S. Csomós Ágnes Dunakeszi önkormányzatának megbízása alapján elkészíti a terület első részletes botanikai és természetvédelmi feltárását, amelyet 2002-ben és 2003-ban két újabb felmérés elkészítése követ. 1996: 1996/LIII. Természet Védelméről szóló törvény a lápokat ex lege védettség alá… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 4. rész: A dunakeszi láp állatvilága – madarak, emlősök, vízi gerinctelenek

2020. május 11.

Hírek

A láptavak környéki vegetáció változatos szerkezetű, cserjékkel, fűzekkel, esetenként idősebb nyárakkal tarkított. Kis területen belül tehát eltérő ökológiai adottságú mikroélőhelyfoltok találhatók, igen változatos környezeti tényezőkkel. Ez a vegetációszerkezeti sajátosság kiemelt ökológiai jelentőségű a madárfauna számára, hiszen kis területen belül a megfelelő fészkelőhelyet és táplálékbázist találnak maguknak a bokorlakó és erdőlakó fajok, sőt egyes ragadozók is.… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 3. rész: A dunakeszi láp állatvilága – kétéltűek, hüllők

2020. május 10.

Hírek

A láp magterületén két nagyobb kiterjedésű, nyílt vízfelszínű tó között időszakos összekötő csatornák biztosítanak kapcsolatot. Ezek a csatornák főleg a tavaszi és kora nyári aszpektusban nyílt vízfelszínnel rendelkeznek, ezáltal szaporodási és tartózkodási helyül szolgálnak több kétéltű- és hüllőfajnak is. A kétéltűek számára ez az egyetlen potenciális szaporodó hely, sőt telelőhely is. A környéki halastavak az… Tovább »

A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 2. rész: A dunakeszi láp növényvilága

2020. május 7.

Hírek

10 éve sokakhoz eljutott a dunakeszi láp kálváriájának híre, miszerint egy magántulajdonban lévő láppal szomszédos bevásárlóközpont – több alkalommal a természetvédelmi hatóságok hathatós támogatásával továbbjutva útján – mindent elkövetett azért, hogy a természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű területet beépíthesse. A tőzegláp elpusztítását az utolsó utáni pillanatban sikerült csak megakadályoznia egy széleskörű civil összefogásnak. Kriska György és… Tovább »