A lápi póc lett a 2023-as év hala

2023. január 1.

Hírek

A Magyar Haltani Társaság honlapján megadott három jelöltre 2022. december 31-én délig 5805 szavazat érkezett, ez alapján alakult ki a végeredmény.

Finom, vagy védett legyen a 2023-as év hala?

2022. november 12.

Hírek

Egy ízletes, de ritkán fogyasztott, egy mocsárkedvelő védett apróság, illetve egy jóformán csak a Dunára jellemző halfaj közül kerül ki a 2023-as év hala, amire már lehet szavazni a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Természetvédelmi sikerek Szadán

2019. június 12.

Hírek

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület által vezetett Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram (2008-) célja a ritka őshonos lápi növények és halak védelme, illetve hazai állományaik gyarapítása.

Mintaprogram ritkuló lápi növényeink megmentésére

2018. június 28.

Hírek

A veresegyházi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület a Lápi Élőhely-fejlesztési Mintaprogram keretében 2016-tól végez kísérleteket a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) és a mocsári kocsord (Peucedanum palustre) megmentése érdekében.

Mesterséges félsziget a lápi pócnak

2015. március 8.

Hírek

Az „ezer sziget országát” érintő káros természeti és emberi beavatkozások következtében kialakult kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében 6,3 milliárdos rehabilitációt végez a Szigetközben a vízügyi igazgatóság.

Emberi segítséggel: visszatérő eltűnt állatok

2014. július 20.

Hírek

A világ legtöbb táján sorra indulnak visszatelepítési programok – ezek egy adott területről kipusztult állatok és növények újrahonosítását célozzák meg. A programok nagyjából egynegyede nevezhető egyértelműen sikeresnek, másik egynegyede pedig sikertelennek. Egyes esetekben igen nagy összegeket költenek a programokra. Magyarországon 1970 óta 24 állatfajt próbáltak visszatelepíteni – változó sikerrel. Két friss példa a hód és… Tovább »

Sikeres a lápi póc védelme

2014. július 12.

Hírek

Tatár Sándor táj- és természetvédelmi szakértő, a Tavirózsa Egyesület alelnöke és természetvédelmi projektvezetője hat éve vezeti a lápi póc védelmét megcélzó programot. A helyszínen, a Szada melletti kis tavaknál kérdeztük munkája eredményéről.

Sikerek a lápi póc megmentése kapcsán

2013. március 27.

Hírek

A lápi póc állományának hosszú távú fennmaradása érdekében a Tavirózsa Egyesület 5 évvel ezelőtt mintaprogramot indított, melynek keretében létrehozott kis tavak ezt a célt is szolgálják: vizükben ugyanis a betelepített lápi halak mellett szitakötők, békák, gőték, siklók és teknősök egyaránt megtelepedtek.

Lápi póc telepítés a Ráckevei Dunaágon

2012. június 12.

Helyszín: Ráckeve, Kossuth Lajos u. 94.

Sajtótájékoztatók

A Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület és a Szent István Egyetem MKK KTI Halgazdálkodási Tanszéke szeretettel meghívja Önt a Ráckevei Dunaágon tervezett haltelepítésre.  Az eseményen 120 db., összesen 12 millió Ft természetvédelmi értékű lápi pócot telepítünk.