Ökocserepekkel csökkenti műanyagfelhasználását a SPAR

2020. január 18.

Hírek

Az áruházlánc újabb zöld kezdeményezése, hogy 2020 januárjától biológiailag teljesen lebomló és komposztálható tartókban is kínál vásárlóinak dísznövényeket. A környezetbarát cserepek érdemben redukálják a vállalat műanyag felhasználását.

A lebomló műanyagzacskók évekig nem bomlanak le

2019. április 30.

Hírek

Évekig nem bomlanak le teljesen a természetben azok a műanyagzacskók, amiknek az a lényege, hogy lebomlanak a természetben, sőt, még bevásárolni is elmehet velük az ember – írja a Guardian egy friss tanulmány alapján.

Az évi 120000 millió kávéspohár dilemmája

2019. január 11.

Hírek

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár, amely azonban – átlagosan 11-13 perc használatbavétel után – hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat.

Vékony műanyag zacskó stop Brüsszel üzleteiben

2018. szeptember 2.

Hírek

Érvénybe lépett tegnap (szeptember 1-én) az egyszer használatos, 50 mikronnál vékonyabb műanyag zacskókra vonatkozó tilalom Brüsszel és a brüsszeli régió üzleteiben.

Itt a vízben oldódó műanyagzacskó

2018. július 25.

Hírek

Öt perc alatt lebomlik, és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Az új, vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag zacskót chilei mérnökök hozták létre.

Eldobható PET helyett ehető kulacs?

2017. április 18.

Hírek

Az Ooho nevű találmány forradalmasítaná az ásványvíz tárolását: többé nem volna szükség műanyag palackra, helyette elég lenne csak bekapni egy apró gömböt. Évek óta beszélnek róla, de idén piacra is dobnák.

Műanyag evőeszköz stop a francia éttermekben

2016. szeptember 20.

Hírek

Egy frissen elfogadott törvény értelémében 2020-tól kezdve Franciaországban csak természetesen lebomló anyagokból készült evőeszközöket, poharakat és tányérokat használhatnak az éttermek. Csata a zöldek és a gyártók között.

Budakalász város hulladékgazdálkodásának vizsgálata, különös tekintettel a biológiai úton lebomló műanyagokra

Szakdolgozatok

Dolgozatom célja Budakalász hulladékgazdálkodásának megismerése és egy helyzetkép felvázolása a különböző anyagfajták útjának lekövetésével, valamint a biológiai úton bonthatónak jelzett műanyagfóliák biodegradációjának vizsgálata volt. A jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszert a település önkormányzatának környezetvédelmi referensével végzett terepszemlékkel és konzultációkkal valamint a közszolgáltató telephelyein végzett szemlékkel sikerült teljes mivoltában feltárni. A megismertek alapján elmondható, hogy szükséges lenne a… Tovább »

A biodegradálhatónak jelzett műanyagfóliák lebomlásának vizsgálata talajba ágyazott mintákon

Szakdolgozatok

A biológiai úton lebomló műanyagokat az egyre nagyobb mennyiségben képződő, pontosan nem ismert lebomlási idejű, hulladékká válva a környezetet szennyező műanyagtermékek kiváltására fejlesztették ki. A kísérlet beállítása során arra szerettem volna fényt deríteni, hogy mindenféle szélsőséges (és mesterséges) körülménytől mentesen, a környezetbe kikerülve milyen mértékben bomlanak a hétköznapi életben legelterjedtebb felhasználású, biodegradálhatónak jelzett műanyagzacskók mikroorganizmusok… Tovább »

Ideje lebomló anyagokba csomagolni a 21. század termékeit!

2012. augusztus 16.

Helyszín: Bp. II. kerület Kunigunda útja 64.

Sajtótájékoztatók

Bemutatkoznak a tökéletesen környezetbarát PLA bioplasztik anyagok. 2012. augusztus 16. (csütörtök) délelőtt 10 óra. Magyar Televízió Székháza Budapest, Mozi terem. Bp. II. kerület Kunigunda útja 64.