Elképesztően áramlik a légköri szén-dioxid

2016. december 18.

Hírek

Látványos háromdimenziós videót adott ki a NASA a szén-dioxid légköri áramlásáról. A kétperces videóhoz műholdak szolgáltatták az adatokat, és egy szuperszámítógép kellett a felvétel összeállításához.

Óriástoronyból figyelik a klímaváltozást

2015. augusztus 22.

Hírek

Ma adják át a klímaváltozás tanulmányozására épített hatalmas megfigyelőtornyot az Amazonas-medence szívében. Az amazonasi megfigyelőtorony építését Brazília és Németország finanszírozta fele-fele arányban.

Üvegházhatás Földön és Marson

2015. június 6.

Hírek

Egy bolygó légköre hőszigetelő rétegként óvja meg a bolygó felszínét a világűr mínusz 270 fokos fagyos hidegétől. Ebben fontos szerepet játszik az üvegházhatás, ami abban áll, hogy az atmoszféra a felszínről kilépő hősugárzás jelentős részét elnyeli, majd ennek a felét visszasugározza a felszínre.

Üjabb pofon a klímaszkeptikusoknak

2015. február 27.

Hírek

Először sikerült méréssel igazolni az üvegházhatás tényét. Egy újonnan közzétett kutatás eredményei megerősítették a laboratóriumi kísérletekkel és modellekkel már bizonyított feltevést: a légkörbe kerülő szén-dioxid melegíti a Föld felszínét.

Titokzatos ózonpajzs gyilkos

2014. augusztus 23.

Hírek

Évtizedek óta betiltották, de mégis hatalmas mennyiségben van még mindig a levegőben a szén-tetrakloridból. A gáz roncsolja az életet az UV-sugárzástól védő ózonréteget, és nem tudni, honnan származik- írja az origo.

Kína még több esőt gyárt

2013. október 23.

Hírek

Az időjárás befolyásolását jelenleg mintegy ötmillió négyzetkilométeren, Kína teljes területének felén, több mint 2200 megyében alkalmazzák – áll az országos meteorológiai hivatal jelentésében. Évente 50 milliárd tonna mesterséges esőt termel Kína – és még többet akar.

Meglepő mikroorganizmus mennyiség az atmoszférában

2013. január 31.

Hírek

Mikroorganizmus-populációkat, köztük baktériumokat találtak tudósok a troposzférában, a Föld légkörének legalsó rétegében, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik. A szakemberek véleménye szerint jelenlétük szerepet játszhat a jég kialakulásában, az pedig hatással lehet az időjárás, a klíma alakulására.

El Niño és a klímaváltozás

2013. január 5.

Hírek

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Niño légköri jelenség gyakorisága és intenzitása látszólag nincsen összefüggésben a klímaváltozással – állítják amerikai kutatók. A szakemberek a Science című folyóiratban közölték eredményeiket.

Mesterséges vulkánt terveznek a sztratoszférába

2011. szeptember 6.

Hírek

Már tesztelik a brit akadémikusok egy furcsa ötletét, amely mesterséges vulkánként egyelőre csak vizet lövel ki a sztratoszférába, hogy az hűtse a bolygót, ám később kémiai anyagok tonnáit juttatja a légkörbe egy slaggal összekötött Wembley stadion méretű ballonból.