Budapest felett az ég

2022. november 20.

Hírek

Mi történt az elmúlt két évben a fővárosi klímafőosztály műhelyeiben, hogy bátrabban vehessünk mély levegőt Budapesten?

Tiltakozzon a légszennyező égetés ellen

2022. október 9.

Hírek

Ablakkeret, bútor vagy épp egy kanapé: tele vannak a hirdetési oldalak az akár tüzelőnek is elvihető hulladékokkal. A Levegő Munkacsoport évek óta próbál fellépni a hasonló hirdetések ellen, rendszerint sikertelenül. Az égetés során keletkező policiklusos aromás szénhidrogénekből akár egyetlen molekula is rákos megbetegedéshez vezethet.

A kutatókat is meglepte a Közel-Keleti légszennyezés forrása

2022. szeptember 24.

Hírek

Fosszilis tüzelőanyagokból ered a közel-keleti légszennyezés több mint 90 %-a, nem pedig természetes tényezőktől, mint eddig gondolták – derül ki egy tanulmányból, amely a héten jelent meg a Communication Earth & Environment című tudományos folyóiratban.

Szeptember 22 – autómentes világnap

2022. szeptember 22.

Hírek

Ma van az autómentes világnap! Ti hogyan csatlakoztok? Heti egy autómentes nap három ország éves olajfogyasztását tudná megspórolni Európának

A pollenallergia fő oka a légszennyezés

2022. szeptember 4.

Hírek

„Az emberi szervezet az evolúció során alkalmazkodott a pollenekhez, tehát önmagukban általában nem károsítják az egészségünket. A pollenallergiában szenvedők rohamosan növekvő száma elsősorban annak a következménye, hogy a légszennyezéssel a virágport is számunkra ártalmassá tettük” – állapította meg Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport programvezetője.

Itt az ideje betiltani a magánrepülőgépeket

2022. augusztus 25.

Hírek

A Francia közlekedési miniszter szerint itt az ideje betiltani a magánrepülőgépeket. Clément Beaune szerint az intézkedés nagyon kis számú emberre lenne hatással, de hatalmas ökológiai előnyökkel járna.

Kenyában veszélyes alternatívákkal váltják ki a tüzelőanyagokat

2022. augusztus 24.

Hírek

A tüzelőanyag árak emelkedése és a megélhetési költségek növekedése nem csak Európát érinti. Kenya egyik legnagyobb nyomornegyedében sokan már nem engedhetik meg maguknak a főzéshez szükséges szenet vagy tűzifát. Ezért az egészségügyi és környezeti kockázatok ellenére műanyag zacskók elégetéséhez folyamodnak tüzelőanyagként.