Csendes tragédiák a légvezetékek mentén: fogyatkozó védett madaraink

2022. február 4.

Hírek

Lakossági bejelentés alapján a Kömlő és Tiszanána között lévő út mentén húzódó középfeszültségű légvezeték mellett egy elpusztult túzokot találtunk. A madár annak ellenére, hogy jó látási viszonyok voltak aznap délelőtt, repülés közben légvezetéknek ütközött és elpusztult. A vezeték a szárnyát vágta el.

Madarak és légvezetékek

Kiadványok

Az elektromos energia általános használata az iparban, majd a háztartásokban a 19. század végétől kezdett világszerte elterjedni, amely természetesen az elektromos áram nagy távolságokra történő szállításának igényével is együtt járt. Az elektromos hálózatok nagy mértékű fejlesztésével párhuzamosan már a 20. század elején beszámolnak a vezetékek mentén megfigyelhető madárpusztulásokról is, azonban a probléma nagyságrendjére csak az… Tovább »

Gyarapodott a hazai túzokállomány

2020. február 16.

Hírek

Sikeresek a túzokvédelmi programok, a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett. A szakemberek idén is felmérték a fokozottan védett madárfaj létszámát, hogy pontos képet kapjanak a populációról. A túzokszinkronok adatai az elmúlt években körülbelül 10 százalékos gyarapodást mutatnak a Kárpát-medencében.

Daru pusztulás a Hortobágy peremén

2018. december 3.

Hírek

68 daru pusztult el (ill. ennyi tetemet találtak) a Hortobágyon, mert elektromos vezetéket állítottak a táplálkozó és az éjszakázó helyük közé.

Újabb áldozatot szedett a légvezeték

2017. március 13.

Hírek

A közelmúltban újabb túzokkakas maradványai kerültek elő Kunpeszér határában. Az esetről csak néhány tollmaradvány árulkodott, de így is egyértelműen megállapítható volt, hogy a madár középfeszültségű légvezetéknek történő ütközés következtében vesztette életét.

Madárvédelmi projekt bemutatók a Bükki Nemzeti Parkban

2015. január 17.

Helyszín: Tiszabábolna és Füzesabony környéke

Sajtótájékoztatók

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság január 17-én két madárvédelmi beruházással kapcsolatos projekt bemutatót tart. A két esemény egy időben kezdődik, de elnyújtva tartják, és a helyszínek is közel vannak egymáshoz, így az érdeklődő újságírók mind a két eseményen részt tudnak venni.

Elásott vezetékek a bükki madarakért

2012. december 21.

Hírek

Tizennégy kilométernyi földkábelt fektettek le a Bükkben, így a Borsodi Mezőség magterülete lett Magyarország legnagyobb egybefüggő légkábel mentes övezete. A Szentistván – Négyes települések között végzett munka eredményeként az itt élő nagytestű madarakat nem fenyegeti az áramütés veszélye.

Madárvédelemért különdíj az E.ON-nak

2011. július 3.

Hírek

Üzlet és Biodiverzitás különdíjat kapott az E.ON Hungária Csoport a HBLF „Üzleti Élet a Környezetért“ 2011-es pályázatán. A szakmai zsűri madárvédelmi és természetvédelmi beruházásaiért jutalmazta különdíjjal az E.ON-t.