Biodiverzitás-szigetekkel a szántók biológiai sokféleségéért

2021. július 7.

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai a kiskunsági Solt–Dunavecse térségben több szántóföldön is „biodiverzitás-szigeteket”, vagyis a természetes helyi vegetációt mintázó vadvirágos réteket alakítottak ki kísérleti célból.

Lendület program eredményhirdetés 2019

2019. június 27.

Helyszín: Budapest, Széchenyi István tér 9.

Sajtótájékoztatók

A Magyar Tudományos Akadémia nemzetközileg is elismert Lendület programja 16 újabb fiatal kutató számára teszi lehetővé önálló kutatócsoport megalapítását az MTA kutatóintézeteiben és egyetemeken.

Egy teljes tudósnemzedék veszhet el – Lendületes kutatócsoport-vezetők nyílt levele a miniszterelnökhöz és a Kormányhoz

2019. május 31.

Hírek

Az Akadémia kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet elfogadása esetén pótolhatatlan nemzeti értékek vesznek el, és már rövid távon is helyrehozhatatlan tudományos, kulturális és gazdasági károk keletkeznek. Az elmélyülő bizalmi válság többek között a nemzetközileg is versenyképes fiatal kutatók elvándorlásával és egy teljes tudósnemzedék elvesztésével fenyeget.

21 újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

2018. május 22.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Székháza

Sajtótájékoztatók

Hogyan lehet mesterséges intelligencia segítségével pontosabban megérteni a daganatos betegségek kialakulását és az agy működését?

Nagyobb magtömeg, kisebb elterjedés

2017. december 26.

Hírek

Magyar kutatók tisztázták a növényi terjedésbiológia egyik vitatott kérdését. Minél nagyobb magjai vannak egy növényfajnak, annál szűkebb az elterjedési területe – ezt a hipotézist igazolták az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport munkatársai legújabb kutatásukban.

784 milliós ökológiai lendület

2017. május 18.

Hírek

A tájhasználat és a klíma változásával járó kihívásokra adható válaszokhoz járulhat hozzá eredményeivel a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától.

Az uniós agrárpolitika árnyoldalai

2014. augusztus 7.

Hírek

A közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerének esetleges káros következményeire, a biodiverzitás csökkenésére figyelmeztet az a frissen megjelent tanulmány, amelyet Báldi András Lendület-csoportvezető, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója társszerzőként jegyez.

Lendület program 2013 eredményhirdetése

2013. június 11.

Helyszín: MTA Székház Budapest, Széchenyi István tér 9.

Sajtótájékoztatók

A Magyar Tudományos Akadémia 2013-ban immár ötödik alkalommal hirdette meg példaértékű pályázati programját, amely a kimagasló teljesítményű fiatal tudósok itthon tartását és a hazai kutatások, kutatóhelyek versenyképességének növelését szolgálja.