Irigykedve nézhetjük a román és lengyel vasúti fejlesztéseket

2023. november 1.

Hírek

Miközben a magyar vasút csendben lerohad, a paksi atomerőművi kiszállás miatt kegyvesztett Siemens lefújt mozdonytendere miatt tovább öregszik a hazai gördülő állomány amúgy is matuzsálemi átlagkora, és Lázár János fejetlen kapkodása is csak ront a MÁV helyzetén, a V4 szomszédok a vasúton is elhúznak mellettünk.

Lengyelország kivezeti a szenet – de mit vezet be helyette?

2023. július 19.

Hírek

Lengyelország más országokhoz képest viszonylag későn kötelezte el magát a szénenergia kivezetése és a karbonsemlegesség mellett. Ez egyáltalán nem meglepő, tekintve hogy az ország szénből önellátó, és a szénipari szakszervezeteknek nagy a befolyásuk. A megújuló energiaforrások nemrég csak a energiamix 11%-át és a villamosenergia-mix 14%-át tették ki.

A lengyelek mini atomreaktorokat építenek

2023. február 2.

Hírek

Lengyelországban 76 SMR-típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig – jelentette be Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója. Emellett 2043-ig 6 reaktorból álló két nagy erőművet is terveznek építeni. Az Orlen-csoport Magyarországon is piacra lépett.

Varsó bekeményít az öreg autóknak

2023. január 30.

Hírek

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat. 2024 júliusától nem hajthatnak be a 18 évesnél idősebb dízelmotoros és a 27 évet meghaladó korú benzines autók Varsó városközpontjába. A tiltás a rákövetkező nyolc évben fokozatosan szigorodik, 2032-re a dízelautók korhatára 11 évre, a benzineseké 17 évre csökken, tehát most fiatalnak számító gázolajos autók is kiszorulnak… Tovább »

Így pusztítják az élővilágot a határkerítések

2022. december 16.

Hírek

Ahogy erősödik a nacionalizmus és a migránsoktól való félelem, úgy épülnek világszerte a magasabbnál magasabb határkerítések. Míg a statisztikák azt mutatják, hogy a drótakadályok nem nagyon fékezik meg az emberek vándorlását, az egyértelmű, hogy a sok kilométer hosszú falak megnehezítik a vadon élő állatok sorsát:

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

2022. július 27.

Hírek

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.