A lengyelek mini atomreaktorokat építenek

2023. február 2.

Hírek

Lengyelországban 76 SMR-típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig – jelentette be Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója. Emellett 2043-ig 6 reaktorból álló két nagy erőművet is terveznek építeni. Az Orlen-csoport Magyarországon is piacra lépett.

Varsó bekeményít az öreg autóknak

2023. január 30.

Hírek

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat. 2024 júliusától nem hajthatnak be a 18 évesnél idősebb dízelmotoros és a 27 évet meghaladó korú benzines autók Varsó városközpontjába. A tiltás a rákövetkező nyolc évben fokozatosan szigorodik, 2032-re a dízelautók korhatára 11 évre, a benzineseké 17 évre csökken, tehát most fiatalnak számító gázolajos autók is kiszorulnak… Tovább »

Így pusztítják az élővilágot a határkerítések

2022. december 16.

Hírek

Ahogy erősödik a nacionalizmus és a migránsoktól való félelem, úgy épülnek világszerte a magasabbnál magasabb határkerítések. Míg a statisztikák azt mutatják, hogy a drótakadályok nem nagyon fékezik meg az emberek vándorlását, az egyértelmű, hogy a sok kilométer hosszú falak megnehezítik a vadon élő állatok sorsát:

Az 1787. invazív faj lett Lengyelországban a házimacska

2022. július 27.

Hírek

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

Putyin háborúja a klímavédelmet is bedönti

2022. április 27.

Hírek

Lengyelország jelezte: a korábbi 2049-es céldátum után is elő akar állítani kőszénből áramot. A szándék aláássa az Európai Unió tavaly összeállított – a tagállamok és az Európai Parlament által még nem megszavazott – energiaellátásról és károsanyag-kibocsátásról szóló tervezetét, amely 2050-re tűzte ki a klímasemlegesség elérését.

Elindítja az EU Magyarország ellen a jogállamisági mechanizmust

2022. április 5.

Hírek

Egy nappal Orbán Viktor megválasztása után Johannes Hahn bejelentette: a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt lépnek – írja az rtlklub.hu. A Tiroler Tageszeitung szólaltatta meg Johannes Hahnt, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosát. A lap úgy fogalmaz: Magyarország választott, de az uniós legfelsőbb hatósággal fennálló konfliktusok a választás eredményétől függetlenül sem… Tovább »

Giga bírságot kapott az EU-tól Lengyelország egy szénbánya miatt

2021. szeptember 21.

Hírek

Az Európai Unió Bírósága napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határon fekvő Turów szénbányában – közölte a luxemburgi székhelyű testület.

Lejárt a plázák ideje? Varsóban kettőt átalakítanak lakóházzá

2021. szeptember 11.

Hírek

Bontásra ítéltek három nagy, 90-es években tervezett és épített varsói bevásárlóközpontot és multifunkciós épületeket hoznak létre a helyükön. Az új épületekben vegyesen alakítanak ki lakásokat és kereskedelmi célra bérelhető helyiségeket.