Színpompás Valentin-napi meglepetés

2019. február 14.

Hírek

Az atalantalepkének vagy admirálislepkének május és október között két nemzedéke repül; ritkán még novemberben is látható egy-egy példány. Én ma délben fotóztam le a Belső-Ferencvárosban. De ugye akkor nincs klímaváltozás.

Lepkegyűjtőből megszállott kutató

2018. június 18.

Hírek

A Széchenyi-díjas biológus a nyolcadik ikszhez közelítve is rendszeresen dolgozik terepen. A haon interjúja dr. Varga Zoltánnal, a Debreceni Egyetem evolúciós állattani és humánbiológiai tanszékének professor emeritusával.

Miért lepték el az Eb-döntő helyszínét a lepkék?

2016. július 11.

Hírek

A sajtóban is megjelent képeket nézve a Magyar Természettudományi Múzeum Blogja utánajárt, hogy milyen lepkék, és miért lepték el a tegnapi futballdöntő helyszínét, nem kis bosszúságot okozva a résztvevőknek. Dr. Ronkay László, a Lepkegyűjtemény főmuzeológusának írása.

II. Országos Lepkész Találkozó (OLT)

2016. július 07. - 2016. július 10.

Helyszín: Szögliget, Aggteleki Nemzeti Park

Programok

Immáron másodízben rendezik meg az Országos Lepkész Találkozót, amelynek ezúttal az Aggteleki Nemzeti Park ad otthont. A rendezvény legfőbb célja, hogy közös fórumot biztosítson a Magyarországon lepkékkel foglalkozóknak és lehetőséget adjon a tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. Ennek megfelelően a program széles területet ölel fel a tudományos eredmények bemutatásától, a faunisztikai megfigyeléseken keresztül, egészen a fényképes élménybeszámolókig. Az… Tovább »

Több meleg, kevesebb pillangó

2015. augusztus 11.

Hírek

Hat, Nagy-Britanniában most még sűrűn előforduló pillangófaj tűnhet el 2050-ig a klímaváltozás következményeként.

Megnyerte a lepkepert a másfél milliárdra perelt kokadi gazda

2014. november 18.

Hírek

Kárt nem okozott és jogellenes magatartást sem tanúsított az a kokadi gazda, aki az ügyészség szerint cserjeirtással 10 milliárd forint eszmei értékű lepkét semmisített meg, ezért 1,5 milliárd forint kár megtérítéséért perelték – közölte a mai tárgyalás után az alperes jogi képviselője az MTI-vel.

Őrségi lepkekaland – tartalmas napok a természet titkai között

2013. július 13. - 2013. július 14.

Helyszín: Őrségi Nemzeti Park

Programok

Program: 2013. július 13. szombat „A kaland kezdődik: a nappali lepkék birodalmában…” Szakvezetéses lepkésztúrák Indulás: 10.00-kor a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközponttól Indulás: 14.00-kor a kercaszomori Művelődési Ház elől Lepkevadászat, azaz őrségi lepkefutam (8.00-tól 17.00-ig) Helyszíni jelentkezés folyamatosan reggel 8.00-tól 16.00-ig a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban. A legtöbb legértékesebb lepkéket felfedezők jutalomban részesülnek. Természetismereti játszóház kisebbeknek-nagyobbaknak 9.00-tól-17.00-ig a… Tovább »

Lepkegyilkos az újfajta utcai lámpa

2013. május 29.

Hírek

Brit kutatók szerint a közvilágítás újabb fajta lámpái okozhatják a lepkék fogyatkozását. A pillangókhoz hasonlóan tragikusan fogyatkozik a lepkék száma, ám mivel éjjel aktívak, kevésbé vagyunk tudatában gyérülésüknek.

Szárnyakat ad egy pillangónak az éghajlatváltozás

2012. május 31.

Hírek

Nem csak vesztesei vannak az éghajlatváltozásnak az élővilágban: bár a felmelegedés számos fajnak okoz komoly gondot, vannak, amelyek profitálnak belőle, köztük egy Nagy-Britanniában élő lepke is.