Bárki segíthet az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos felmérésében

2022. január 24.

Hírek

Az MME a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet 2022. január 28-31 között. A programban a COVID-19 intézkedések mellett is bárki részt vehet, sőt ez remek szabadlevegős elfoglaltságot is kínál! Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít.

Legyél Te is bagolymentő!

2021. november 21.

Hírek

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

Jobban kedvelik a baglyok a kivilágítatlan tornyokat

2021. április 10.

Hírek

Több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel.

Gyöngybagoly rekord Baranyában

2020. december 21.

Hírek

Az enyhe tél kedvező volt a gyöngybaglyok számára. Elhullott példányokról az év első három hónapjában csak elvétve kaptak hírt a Magyar Madártani Egyesület szakemberei. Az állomány jó kondícióban vészelte át a telet, s részben ennek is köszönhető, hogy a szülőmadarak sok fiókát neveltek fel.

Te is segíthetsz az erdei fülesbaglyok felmérésében

2019. január 14.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az MME január 18-21 között az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett különösen az óvodák, az általános és középiskolák részvételére számít.

Igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban

2013. október 4.

Hírek

Új, igen ritka bagolyfajt fedeztek fel Ománban holland kutatók. Sikerült lefotózniuk, a hangját is felvették, már csak a genetikai vizsgálat van hátra. Az ornitológusok szerint a madár abba a családba tartozik, amelybe az Európában is elterjedt macskabagoly.

Macskabagoly fióka visszahelyezés Misefán

2011. május 7.

Hírek

Április 15-én fészekodvából kiugrott macskabagoly fiókát talált Csiszár Viktor, a BfNPI, Észak-Zala – Természetvédelmi őrszolgálat munkatársa a Misefai körhalastónál. A napokban megerősödve visszakerült a fióka élőhelyére.