Ezért látni kevesebb madarat augusztusban

2021. augusztus 13.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez a nyár utolsó hónapjában rendszeresen érkeznek aggódó bejelentések arról, hogy az emberek feltűnően kevesebb madarat látnak az addig megszokotthoz képest. Szerencsére ennek hátterében nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése áll.

Repülő érkezők és távozók – 2019. március végéig

2019. április 10.

Hírek

Mi történt március végéig a melegebb déli vidékekről hazánkba megérkező-, ill. a nálunk telelő, de északabbra költő madárfajok állományaival? Késtek vagy hamarabb érkeztek dél felől? Itt vannak még vagy már elindultak északnak? Íme 45 vonuló madárfajra vonatkozóan egy részletes áttekintés.

A talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ne szedjük össze őket!

2018. április 24.

Hírek

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, ilyenkor találkozhatunk magányosnak tűnő fiatalokkal a településeken is. Ezek túlnyomó többsége azonban, amint arra az MME felhívja a figyelmet, nem árva, a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket! Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Rémzsinórral a tükörképükre támadó madarak ellen

2018. április 4.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Közös érdekünk tehát a helyzet kezelése. A megoldás egyszerű. Facebook Notice for EU! You need to login… Tovább »

Jókedv, derű, madárdal

2018. március 1.

Hírek

Az Exeter Egyetem kutatása alapján a fás, bokros – madarak által kedvelt – környéken élők ritkábban szenvednek a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteitől. Az előnyös hatás nemcsak a nyugodtabb kertvárosi, de a belvárosi területeken is érvényesült. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

A költési időszak soha nem ér véget Magyarországon

2015. szeptember 12.

Hírek

Az MME munkatársaihoz minden ősszel érkeznek bejelentések megkésett madárköltésekről, illetve kérdések a madarak fészkelési időszakának záró időpontjáról. Utóbbira a válasz csak látszólag magától értetődően az, hogy ez nyár végére tehető, ugyanis néhány faj képviselői még mindig tojásokon ülhetnek vagy fiókákat nevelhetnek. Sőt, a költési időszak valójában soha nem is zárul le hazánkban! Facebook Notice for… Tovább »

Fülesbagoly csapatok Mohácson

2014. január 8.

Hírek

A parkolóhelyet kereső autósnak érdemes alapos terepszemlét tartani Mohácson a Mészáros utca fáinál, de ugyanígy a kompra várakozónak, vagy a Selyemgyár környékén megállónak, ugyanis ezeken a részeken mintegy 100 méteres körzetben erdei fülesbaglyok tucatjai gubbasztanak naphosszat a fákon és alaposan kidekorálják az autókat. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post… Tovább »

Nem tyúkeszűek a madarak

2012. július 25.

Hírek

Egyes madarak sikeresen oldanak meg logikai feladatokat, elsősorban azok a fajok képesek erre, amelyek táplálékukat elrejtik – derítették ki osztrák viselkedéskutatók. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

300 millió madár tűnt el az agrárélőhelyekről

2012. július 18.

Hírek

300 millió madár tűnt el az európai agrárélőhelyekről az elmúlt 30 évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ernyőszervezete, a BirdLife International és az Európai Madárszámlálási Tanács adataiból. Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!