Madarak és Fák napja: védjük meg madarainkat és az élőhelyüket!

2022. május 10.

Hírek

Május 10-én ünnepeljük Madarak és Fák napját, amely már több, mint 100 éves múltra tekint vissza. A madarak életének figyelemmel kísérése és a védelmükben tett lépések az év minden időszakában fontosak, a hagyomány pedig remek alkalmat teremt arra, hogy még több szót és tettet szenteljünk a küldetésnek. Íme néhány gyakorlati tipp, amelyekkel mi is hozzájárulhatunk… Tovább »

Ha kivágod az utolsó fát, rájössz, hogy a pénz nem ehető

2022. május 10.

Hírek

A Madarak és fák napján fontos emlékeztetni magunkat, hogy jelenlegi életmódunkkal, az országaink fenntarthatatlan neoliberális gazdaságpolitikájával gyorsuló ütemben éljük fel saját környezetünket. Közel vagyunk ahhoz a fordulóponthoz, ami után a klímaváltozás már nem visszafordítható, és az ökoszisztéma gyors összeomlását vonja maga után.

Madarak és Fák Napja Kishantoson

2022. május 01.

Helyszín: Kishantos

Sajtótájékoztatók

Ötödik alkalommal hívunk mindenkit a természet megünneplésére, a természettel való szorosabb viszony megteremtésére, az elmélyülésre, és a lelki-szellemi feltöltődésre. Az egész napos rendezvény során számtalan program szolgálja a legkülönbözőbb korosztályok érdeklődését, de különösen a gyerekekét.

Madarak és fák napja – május 10

2021. május 10.

Hírek

A több mint 100 éves jeles nap a Föld napja testvérünnepe, egy újabb alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére, védelmére. A madarak mellett a fák is egyre nagyobb szerephez jutnak a madarak és fák napján. A Fertő partján gondoltak a fákra és a madarakra.

Vajon meddig maradnak a madarak, a fák, és a napjuk?

2020. május 10.

Hírek

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója a madarak és fák napján felhívja a figyelmet, hogy Alaptörvényből fakadó közös kötelezettségünk az élőhelyek megóvása, a zöldfelületek védelme, a természeti értékek védelmét szolgáló törvényes rendelkezések betartásával, így a beruházások tájba illesztésével.

105 évvel ezelőtt hunyt el a “madarak atyja”

2019. december 28.

Hírek

1914. december 27-én hunyt el Herman Ottó. Ornitológia, ősrégészet, pókászat, antropológia, nyelvészet, etnográfia – csak néhány terület, amelyben maradandót alkotott. Munkásságát a kortársai visszaemlékezéseiből válogatott szemelvényeken keresztül mutatjuk be.

Madarak és Fák Napja Kishantoson 2017

2017. május 07.

Helyszín: Kishantos

Programok

Madarak és Fák Napja Kishantoson színes programokkal, kiállításokkal  2017. május 7. – vasárnap 9.00 órától. Minden év május 10-én a Madarak és Fák Napja a magyar emberek, és különösen a felnövekvő nemzedékek számára a természettel való közeli kapcsolat megteremtését és fenntartását szolgálta az 1902-ben történt bevezetésétől kezdve. E hagyományt felelevenítve és folytatva immár második alkalommal… Tovább »

Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2016

2016. január 10. - 2016. március 01.

Helyszín: országos verseny

Programok

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2015/2016. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, terepi… Tovább »

Tollas élmények – gemenci madártárlat

2013. május 11.

Helyszín: Pörböly

Programok

TOLLAS ÉLMÉNYEK – GEMENCI MADÁRTÁRLAT Madarak és Fák Napja a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában 2013. május 11-én, szombaton sok élményt ígérő programokkal várják a gemenci erdőgazdaság ökoturisztikai központjában, Pörbölyön a madarak és az erdők iránt érdeklődőket. A nemzetközi világnapon bárki részt vehet madárhálózáson- és gyűrűzésen a közeli erdőben, megismerheti a gemenci erdő madárvonulásban betöltött szerepét… Tovább »

Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2013

2013. január 06. - 2013. március 04.

Helyszín: országos verseny

Programok

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2012/2013. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek. A területi forduló megrendezésében közreműködő partner: E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Nevezési határidő: 2013. március 4. a területi központoknál. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves… Tovább »