Így etessük télen a madarakat!

2021. november 4.

Hírek

A téli madáretetés az egyik leggyakoribb, és egyben legegyszerűbben végezhető madárvédelmi tevékenység, amely során néhány egyszerű szabályt kell csak betartanunk ahhoz, hogy a madármegfigyelés örömével gazdagodhassunk. Mikor kezdhetjük el az etetést? Milyen eleséget kedvelnek a gyakoribb kertünkbe látogató madárfajok? Miért fontos az itatás? A továbbiakban ezekre a kérdésekre adunk választ!

Madárbarát kert címmel az MME kétnapos képzést hirdet Budapesten

2021. szeptember 18. - 2021. szeptember 19.

Helyszín: MagNet Közösségi Ház Budapest, Andrássy út 98

Programok

Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat vagy etetőket készítünk, amit a jelentkezők haza is vihetnek.Persze madarak nélkül nem lenne teljes a nap, így egy… Tovább »

Elkezdődött a 127. országos madáretetési szezon

2016. november 14.

Hírek

Jóval több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető.

Az első Egyetemi Madárbarát Mintakert átadása

2016. május 10.

Helyszín: Debrecen, Böszörményi út 138.

Sajtótájékoztatók

Az első Egyetemi Madárbarát Mintakert átadása, Debrecenben 2016. május 10. (kedd), 10 óra Debreceni Egyetem, Agrártudományi Központ, Botanikus Kert 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Madárbarát Hegyvidék Program

2015. november 25.

Hírek

A XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület meghirdette a Madárbarát Hegyvidék programot. A szervezők felkérték a Hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy télen a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak be a kezdeményezésbe.

A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés

2015. november 15.

Hírek

A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait.

Amikor a kevesebb több – madárbarát levélgereblyézés

2015. november 1.

Hírek

A Madárbarát kert program egyik előnye, hogy olykor mentesít minket a munkától – azaz akkor segítünk az állatokon, ha kevesebbet dolgozunk a kertben, az utcán, a parkban. Az egyik ilyen alkalom az elkövetkező hetekben, lombhulláskor adódik.

Már a neten Magyarország madárfajainak részletes adatbázisa

2015. október 20.

Hírek

Magyarország nem csak világviszonylatban is élen járó madártani hagyományokkal, de még ma is gazdag madárvilággal rendelkezik. A kontinensünkön megfigyelt mintegy 800 madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként hazánkban is előkerült, és közülük legalább 200 a lakott területeken is előfordul. Ennek a változatos megjelenésű és viselkedésű madárkavalkádnak a megismerését segíti az az új, interneten elérhető Magyarország… Tovább »

Építsünk természetvédelmi farakást!

2015. július 16.

Hírek

A legtöbb állatcsoportot érintő, a legszínesebb, a legelképesztőbb, a legizgalmasabb, a legösszetettebb – csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni a Madárbarát kert program e legnagyobb eszközéről. Aki nem hiszi, járjon utána! – ebben segítünk legújabb írásunkban.