Madárdalok felismerése gépi tanulással

2022. január 30.

Hírek

A madarak szinte mindenütt ott vannak körülöttünk, és pusztán azáltal, hogy hallgatjuk őket, sok mindent megtudhatunk a környezetünkről. A Google új, gépi tanuláson alapuló módszerével segíti az ökológusok munkáját a madárhangok felismerésében és osztályozásában. Persze mit ér a technika madarak nélkül?

Egyre halkabb a madárcsicsergés, a dal pedig egyre monotonabb

2021. november 7.

Hírek

Egyre halkabb és monotonabb lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában. Ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése, amelyek hátterében az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Ma milyen madárhangokat rögzítene Bartók Béla?

2021. március 25.

Hírek

A természet a világ legnagyobb koncertterme – ezt Bartók Béla is jól tudta, aki madárdalokat használt 3. zongoraversenyének komponálásánál. A WWF Magyarország legújabb kisfilmje ezekkel a dallamokkal hívja fel a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára. 2021. március 25-e a zeneszerző születésének 140. évfordulója.

Végzetes lehet a kockás mézevő feledékenysége

2021. március 19.

Hírek

Az énekesmadarak párválasztásában nagy jelentősége van a hímek párzási énekének, mely fontos információkat tartalmazhat az egyedek fizikai kondíciójáról, egészségi állapotáról, sőt korábban szerzett tapasztalataikról is. Az udvarló énekük feledésbe merülése okozhatja egy ausztrál madárfaj kihalását.

Egészségük és koruk is befolyásolja a madarak énekét

2020. november 10.

Hírek

Hálózatos módszerrel kutatták az örvös légykapón a madárének komplexitását az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Ökológiai Csoportjának és az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék Viselkedésökológiai Csoportjának tudósai. Az eredmények a Behavioral Ecology folyóiratban jelentek meg.

Karanténkor másképp énekeltek a madarak

2020. szeptember 26.

Hírek

A madarak énekhangjai is megváltoztak a világjárvány miatti korlátozások idején – állapította meg egy friss amerikai tanulmány. “Elfoglalták” a csendet, ráadásul “szexibb” is lett a hangjuk.

Jókedv, derű, madárdal

2018. március 1.

Hírek

Az Exeter Egyetem kutatása alapján a fás, bokros – madarak által kedvelt – környéken élők ritkábban szenvednek a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteitől. Az előnyös hatás nemcsak a nyugodtabb kertvárosi, de a belvárosi területeken is érvényesült.

A madarakkal fújja Molnár Gyula

2013. május 1.

Hírek

Éppen negyedszázada annak, hogy a Hungaroton kiadásában megjelent egy hanglemez, amely a madárhangok különös természetével foglalkozott. A madárhangok előbb eredeti, majd több lépcsőben lelassított változatban hallhatók rajta. A lassításokból kiderül: amit mi trillának, csicsergésnek hallunk, az hibátlan kvintek, kvartok, olykor népdalszerű, pentaton dallamok sokasága.

Zsarolás, vagy kunyerálás a madártrükk?

2013. április 13.

Hírek

A fiatal madarak úgy kunyerálnak ennivalót, hogy közben veszélybe sodorják magukat. A hangos könyörgésről már régóta azt tartják, hogy az utód így akarja közölni: „éhes vagyok”. De olyan környezetben, ahol ragadozóktól kell tartani, a fiatal madarak bajba sodorhatják magukat a vijjogással, s ezért ez egyfajta zsarolás, aminek hatására a szülők foglalkozni kezdenek az utódaikkal és… Tovább »