Hova tűntek a madarak, miért üres az etetők többsége?

2020. december 9.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) számos kérdés érkezett az elmúlt két hétben azzal kapcsolatban, hogy miért nincsenek madarak az etetőkön? A jelenség hátterében a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Miért üres sok madáretető?

2017. január 20.

Hírek

Az elmúlt hetekben sokszor futott be ez a kérdés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez az ország egész területéről. Azokon a helyeken is, ahol évek, évtizedek óta folyik téli etetés, gyakran a szokott madárlétszám töredékét tapasztalják a madárbarátok, az újonnan létesült etetők pedig sokszor konganak az ürességtől. A szakemberek válasza igen meglepő!

Elkezdődött a 127. országos madáretetési szezon

2016. november 14.

Hírek

Jóval több mint egy évszázada indult el Magyarországon a lakosság önkéntes madáretetési mozgalma. Az itthon maradó és Eurázsia északi térségeiből telelni hozzánk érkező énekesmadarak számára nagy könnyebbséget jelent a madárbarátok által működtetett sok tízezernyi etető.

A téli madáretetési szezon bevezetője az őszi odúkihelyezés

2015. november 15.

Hírek

A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat is telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel szemben nem csak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait.

Etető harkályoknak

2015. február 7.

Hírek

Ha nincs más, a harkályok a hagyományos függesztett, tálcás és talajetetőket is felkeresik, de azért a barkácsoló hajlamú madárbarátok ” mekkelekezhetnek” egy kicsit – ehhez ad tippeket az MME. Érdemes még ebben az etetési szezonban is kitenni, mert a télnek még nincs vége!

Odú és műfészek készítő verseny

2014. január 03. - 2014. február 28.

Helyszín: országos - magyar verseny

Programok

A madárbarát Magyarországért  V. ODÚ- és MŰFÉSZEK KÉSZÍTŐ VERSENYKIÍRÁS A verseny célja: környezetünkben igen sok hasznos madár és odúlakó emlős él. Életfeltétele megfelelő, fészkelésre vagy ő maga, vagy más madár által készített odút használ. Azonban ez nem elegendő mennyiségű természetes odú. Az ember által készített odú célja, hogy mesterséges fészkelő helyet biztosítson az odúlakó állatok… Tovább »

Nógrádi madáretetés fotelből

2012. december 15.

Hírek

Webkamerát helyezett el egy madáretető előtt Salgótarján Rónafalu városrészében, a Medves-fennsík pereme alatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nógrád megyei helyi csoportja.