Idén is toplistásosok lettünk madármegfigyelésben

2023. október 2.

Hírek

2023-ban is október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 34 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vett részt. Európában és Közép-Ázsiában 777 helyszínen, több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő.

Ezért látni kevesebb madarat augusztusban

2023. augusztus 14.

Hírek

Az MME-hez a nyár utolsó hónapjában rendszeresen érkeznek aggódó bejelentések arról, hogy az emberek feltűnően kevesebb madarat látnak az addig megszokotthoz képest. Szerencsére ennek hátterében nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése áll.

Győztek a verebek – lezárult a 9 hetes téli madárles

2023. március 10.

Hírek

Az MME Téli madárles címmel, egy 9 héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot 2022 december 28. és 2023 február 28. között. Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó… Tovább »

A két ünnep között indul a Nagy téli madárles lakossági madárszámlálási akció!

2022. december 25.

Hírek

Az  MME Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hívja a lakosságot a két ünnep között 3 napra, december 28-30-án, majd az ezt követő hetekben egy-egy napon egészen 2023. február 28-ig. Az akció célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Madarász szenzáció: Kanadai daru – új faj Magyarországon

2022. november 2.

Hírek

Izgalmasan indult az elmúlt hosszú hétvége, mert dr. Sós Endre és madarász társai egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó (szürke) daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar avifaunát.

2 kategóriában is elsők lettünk a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon

2022. október 3.

Hírek

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, az MME vett részt. Európában és Közép-Ázsiában 753 helyszínen, több mint 4,6 millió madarat figyelt meg a 19 148 résztvevő.

Madarászkodjon október 1-jén és 2-án a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon

2022. szeptember 26.

Hírek

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével.

Madármegfigyelők kézikönyve – Alapismeretek és települési barangolások

Kiadványok

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa által írt hiánypótló könyv célja a Magyarországon is mind népszerűbb távcsöves madármegfigyeléssel most ismerkedők segítése a terepi felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, a települések madárvilágának megismerésében.

Sasoljunk a hétvégén

2022. január 12.

Hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve immáron 19. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását 2022. január 14-16. között.