Megjelent az ázsiai lódarázs Magyarországon

2023. augusztus 25.

Hírek

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot. Ahogy azt egy korábbi közleményünkben is írtuk, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész megfigyelte és befogta az első hazai példányokat.

Az Országház növény- és állatmotívumai

Kiadványok

Az Országház falai között sétálva a szemlélő gyakran a természetben érezheti magát, ha elmerül a díszítések világában. A megjelenített motívumok némelyike egészen életszerű, például a madárra lesben váró vadállatok vagy a kötélen himbálódzó papagájok, ugyanakkor a fantázia is bőven teret kap:

Jegelik a Természettudományi Múzeum likvidálását

2023. február 28.

Hírek

A Magyar Természttudományi Múzeumot Európa legjelentősebbjei között tartják számon – még.  Hosszú évek hányattatásai után úgy nézett ki, hogy korszerű helyet kap végre a budapesti Ludovika épületkomplexumban. A hely azonban az orbáni megalomán ámokfutás útjába állt, ezért 2017-ben felvetődött, majd   titokban elkezdődött a Debrecenbe költözés tervének kidolgozása, bár a dolgozók közül senki sem támogatta. Most… Tovább »

Rozsomák-szerű állat járt Magyarország területén 17,2 millió évvel ezelőtt

2022. augusztus 31.

Hírek

A világviszonylatban is híres Ipolytarnóci Ősmaradvány lelőhely É-szak Magyarországon, Ipolytarnóc mellett, a Szlovák határ közelében található, Budapesttől 150 km-re. Az Európai Diplomás természetvédelmi terület a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik és 2008-tól a Novohrad-Nógrád Geopark része, amely fosszilis cápafogakat tartalmazó kőzetrétegeiről, de még inkább a több, mint 3000 db gerinces élőlénytől származó miocén időszaki… Tovább »

Lézerszkennerrel az ősvilági Pompeji nyomában Ipolytarnócon

2022. augusztus 28.

Hírek

A Magyar Természettudományi Múzeum a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársaival együtt a legújabb technikákat, 3D szkennelést is bevetve eredtek a miocén ősvilág nyomába. Íme az ipolytarnóci őséletnyomok kutatásának legújabb eredményei.

Felgyorsítja Orbán a Természettudományi Múzeum kinyírását

2022. január 6.

Hírek

Megállapodott a kormány Debrecennel a Magyar Természettudományi Múzeum új épületének előkészítéséről. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után dönthetnek. A meg nem kérdezett szakma szerint ez az értelmetlen presztízs beruházás óriási károkat fog okozni a tudománynak és a muzeológiának.

Orbán összevonja a Nemzeti Múzeumot a Természettudományi Múzeummal

2021. április 10.

Hírek

Megvizsgálják az Iparművészeti Múzeum integrálásának lehetőségét is – az összevonás előkészítésével a megújuló energetika géniuszát, L. Simon Lászlót bízták meg. Vajon a Nemzeti Múzeumot is kipaterolják majd a természettudományi mintájára az orbáni Nagy-Magyarország leendő új fővárosába, Debrecenbe? Ez nem a Hírcsárda híre, bár legalább annyira abszurd.

In memoriam Papp Laci

2021. április 5.

Hírek

Életének 75. évében, 2021. március 28-án elhunyt Papp László, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas magyar biológus, zoológus, entomológus. Most a régi Magyar Tudományos Akadémia-Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoport (1996-2012) tagjai emlékeznek egykori főnökükre, Papp Lacira – kizárólag itt a greenfon.