Szakvezetéses sétákat és koncerteket is kínál a Muzsikál az erdő 2019 programsorozat/Mátrai Művészeti Napok

2019. június 29. - 2019. július 07.

Helyszín: Mátra

Programok

Szakvezetéses erdei sétákat, klasszikus és népzenei koncerteket is kínál a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között a Mátra lábától a Kékestetőig kilenc erdei helyszínen. A rendezvény fő célja, hogy a résztvevőket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsa, emellett az idei évben hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészségtudatosság,… Tovább »

A Mátrában is tarolt az ítéletidő

2017. május 18.

Hírek

Rengeteg fát csavart ki a viharos erejű szél május elején a Mátrában. Nem tudni, hogy tornádó vagy légzuhatag tarolta-e le az erdőt.

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek

2016. december 4.

Hírek

Az emberi léptékkel is gyors klímaváltozáshoz nem tudnak alkalmazkodni a fák, a meleg miatt magasabbra kényszerülnének, de nálunk a Mátránál nincs feljebb. A fenyvesek kiszáradnak, gyanta híján semmi sem védi őket a szúktól. Belátható időn belül eltűnnek hazánkból a bükkös és fenyves erdők.

Hungarikum: fúrótoronyból kilátó

2016. február 3.

Hírek

A Sás-tó hazánk legmagasabban fekvő tava (507 m), Gyöngyös fölött van, Mátrafüredtől pár kilométerre. Az 1960-as években nyilvánították üdülőövezetté, inkább séta- és játszótér, mint kemény túracélpont. 40-50 évvel ezelőtt bravúrosan ötvözték a látványturizmust az ipartörténettel. A használaton kívüli olajkútfúró tornyokat felvitték a hegyre.

Állandó faj Nógrádban a barna medve

2014. október 17.

Hírek

Az ez évi adatok alapján bebizonyosodott, hogy Nógrád északi részén, illetve a Heves megyével szomszédos területeken megtelepedett az európai barnamedve (Ursus arctos arctos). A medvére, bár mindenevő, csúcsragadozóként tekintünk, mert kiváló vadász is.

A Mátrában gutaütésszerűen pusztulnak a fák

2013. augusztus 30.

Hírek

Mátrafüred központjában, ahol Dudás Bélával, a Mátra déli oldalát kezelő Mátrafüredi Erdészet vezetőjével találkozunk, még nincs semmi jel, ami azt mutatná, hogy tömegesen pusztulnának a fák a hegyen. „Menjünk feljebb, majd meglátják”, mondja az erdészetvezető, majd bepattanunk a terepjárójába.

Élőhely-rekonstrukciós hatás vizsgálata farkaspók (Lycosidae) fajokon

2012. november 12.

Hírek

Hegyi réteken végzett élőhely-védelmi, élőhely-helyreállítási beavatkozások farkaspókokra gyakorolt hatását vizsgáltuk a Mátra–hegységben A hagyományos hegyvidéki legelőgazdálkodást helyettesítő kezelések lehetővé teszik a hegyi rét, mint élőhely fenntartását és helyreállítását. (Fotó: http://www.edderkopper.net.)

Pusztulnak a mátrai fenyvesek

2012. július 14.

Hírek

Több ezer hektárnyi területen pusztulnak az erdei és fekete fenyők a Mátrában – közölte az Egererdő Zrt. mátrafüredi erdészetének vezetője. A kipusztult erdőfoltok pótlása hektáronként több millió forint kiadást jelent a területet kezelő erdészeti társaságnak.

Tömeges fagyhalál a békáknál?

2012. április 17.

Hírek

A szakemberek szerint a barna varangyok és más békák akár 75-80%-a elpusztult a Mátrában a rendkívül hideg januárban ill. februárban. Az elmúlt évekhez képest több hetes késéssel ébredt a természet az idén, de a békáknak már el kellett volna indulniuk a téli vermelő helyükről a szaporodó helyükre. Ennek ellenére nagy számú békavonulást eddig sehol sem… Tovább »