Nagy munka a kisvizekért Európai Uniós pénzből

2021. december 18.

Hírek

A vizes élőhelyek állapotának javítását, új élőhelyek létrehozását tűzte ki célul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A „kisvízi élőhelyek” pályázat a Mátrában, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy területein javítja az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

Amiről a fák suttognak – természetfilm premier a Telexen

2021. április 2.

Hírek

A Telex történetében először egy egész estés film bemutatójára készülnek. Az Amiről a fák suttognak című természetfilm többek között a Bükkben, egy erdőrezervátumban készült, ugyanis bármilyen hihetetlen, de ma Magyarországon még létezik olyan erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik.  Április 3-án, szombaton 10 órakor premier a Telexen.

Szokatlanul nagy fenyőrigó csapatok érkeztek a Mátra erdeibe

2020. december 24.

Hírek

A fenyőrigó hazánkban csak kis számban fészkel, télen azonban nagy mennyiségben érkeznek hozzánk északi állományok madarai. A több százas, hangoskodó fenyőrigó csapatok fantasztikus látványt nyújtanak, és jól szemléltetik, hogy milyen fontos a fafajok sokszínűségének fenntartása az erdeinkben.

Babafejszés túra a cincér tanösvényen

2020. október 7.

Hírek

Kiránduljon velünk a mátrai Sás-tótól a Mátrafüredi Harkály házig vezető Cincér tanösvényen. Magos Gábor a Bükki Nemzeti Park tájegységvezetője nem csak a látnivalókról mesél sok-sok érdekességet.

Mátrai újdonságok: Vidra verda és az interaktív harkály

2020. szeptember 30.

Hírek

Nemrég adták át a Bükki Nemzeti Park interaktív ökoturisztikai látogató, és környezeti nevelési központját a Harkály Házat, mely a Mátrai Tájvédelmi Körzet kapuja. A Mátrafüred környéket megismerni vágyó kirándulóknak érdemes először az itteni kiállítást végigjárni, és azután elindulni az új és megújult tanösvényeken.

Szakvezetéses sétákat és koncerteket is kínál a Muzsikál az erdő 2019 programsorozat/Mátrai Művészeti Napok

2019. június 29. - 2019. július 07.

Helyszín: Mátra

Programok

Szakvezetéses erdei sétákat, klasszikus és népzenei koncerteket is kínál a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok június 29. és július 7. között a Mátra lábától a Kékestetőig kilenc erdei helyszínen. A rendezvény fő célja, hogy a résztvevőket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítsa, emellett az idei évben hangsúlyt kap az egészséges életmód, az egészségtudatosság,… Tovább »

A Mátrában is tarolt az ítéletidő

2017. május 18.

Hírek

Rengeteg fát csavart ki a viharos erejű szél május elején a Mátrában. Nem tudni, hogy tornádó vagy légzuhatag tarolta-e le az erdőt.

A Mátra sem elég magas a meleg elől menekülő bükknek

2016. december 4.

Hírek

Az emberi léptékkel is gyors klímaváltozáshoz nem tudnak alkalmazkodni a fák, a meleg miatt magasabbra kényszerülnének, de nálunk a Mátránál nincs feljebb. A fenyvesek kiszáradnak, gyanta híján semmi sem védi őket a szúktól. Belátható időn belül eltűnnek hazánkból a bükkös és fenyves erdők.

Hungarikum: fúrótoronyból kilátó

2016. február 3.

Hírek

A Sás-tó hazánk legmagasabban fekvő tava (507 m), Gyöngyös fölött van, Mátrafüredtől pár kilométerre. Az 1960-as években nyilvánították üdülőövezetté, inkább séta- és játszótér, mint kemény túracélpont. 40-50 évvel ezelőtt bravúrosan ötvözték a látványturizmust az ipartörténettel. A használaton kívüli olajkútfúró tornyokat felvitték a hegyre.