Meg akarsz halni? Jelentkezz az új uránbányába dolgozni!

2019. március 17.

Hírek

Alacsony fizetés, magas kockázat, szélsőségesen megterhelő fizikai munka, és a végén egy izgalmas lefolyású halálos betegség – ha őszinték lennének az uránmágnások, így hirdetnék az új mecseki uránbánya munkahelyeit. Nem beszélve a természetkárosításról és a vízszennyezésről.

Veszélyben a Mecsek: STOP uránbánya!

2018. december 9.

Hírek

A Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén, Pécs határában akar uránbányát nyitni a Magyar Urán Resources Kft., korábbi nevén Wildhorse. Az Energiaklub felmérése szerint a Pécsett és környékén élő lakosságot megosztja a tervezett beruházás; a többség szerint a bányanyitás rombolja a környezetet, és a belélegzett por és radongáz illetve esetleges radioaktív szivárgás veszélyezteti az emberi egészséget.

Megkezdődött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása

2017. február 10.

Hírek

A projekt előkészítési fázisát követően megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint Tettyei-mésztufabarlang látogatható szakaszainak felújítása – a világítási rendszer korszerűsítése, a kőzetállékonyság szükséges mértékű megerősítése, valamint az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer kiépítése.

Három mecseki uránfúrás lesz

2016. július 27.

Hírek

Július elején elindította a Mecsekben az első geológiai kutatófúrását a Magyar Urán Bányászati Zrt. a 2018 márciusáig érvényes, uránásványokra vonatkozó engedélye alapján. A társaság az idén még egy, majd a jövő év elején várhatóan egy harmadik, az előzőkhez hasonló mintegy ezerméteres mélyítést végez.

Növénygyilok a Mecsekben

2016. július 18.

Hírek

Nagy kár érte a Mecsekoldalban található városi parkerdőt, ugyanis ismeretlen tettesek kiástak és elvittek három tőnyi rendkívül értékes és csak a Mecsekben található ritka vadvirágot. A természetkárosítás mellett a legszomorúbb az, hogy a kiásott Janka-sallangvirágok nem élnek majd meg a tolvajok kertjében.

Szénipari hungarikum – mecseki álmok

2016. április 22.

Hírek

Miközben ma a Föld napján aláírják a történelmi jelentőségű párizsi éghajlatvédelmi megállapodást, és a világ szénipara lejtmenetben, a szénbányászatra és modern szénfeldolgozásra alapozott iparfejlesztést terveznek a Kelet-Mecsekben a térség önkormányzatai, a szénvegyészeti program egymilliárd eurós beruházást igényelne.

Már a medvehagymát is védeni kell

2016. február 16.

Hírek

Tilos a tavasz hírnökeként is titulált medvehagyma gyűjtése a Mecsek-oldal két kiterjedt területén is idén. A tilalmat a korábbi évek intenzív igénybevétele, a termőterület károsodása miatt rendelték el.

Füstölög a Mecsek

2015. december 23.

Hírek

“Miközben az emberiség a párizsi klímacsúcson a légszennyezés drasztikus visszafogásán fáradozik, addig a mecseki favágók fittyet hánynak a legelemibb elvárásokra is.” – írta Pécsi Stop egy olvasója.

Halálos háromszemű csigák a Mecsekben

2015. május 28.

Hírek

2035-ben járunk a Mecsekben, ahol furcsa dolgok történnek az erdőben, mióta megépült az atomtemető… Ma délután tartanak Pécsen fórumot a radioaktív hulladéktároló előkészítésének témájában. Páva Zsolt polgármestert ez sem érdekli.

Mecsekbe jön a paksi atom? Köszi Viktor nem akarom!

2015. április 12.

Hírek

A fideszes többségű törvényhozás szerint mindössze 100 (!) azaz EGYSZÁZ méteres távolságon belüli terület az, amit egy nukleáris létesítmény telephelyének vizsgálatára és értékelésére, valamint telepítésére vonatkozó hatósági eljárásban vizsgálni kell: vagyis a környékbeli településeknek köze és beleszólása sem lehet ahhoz, ha valaki a szomszédságukban atomreaktort vagy atomtemetőt akar létesíteni.