Energiahatékonyság – az energiaátmenet jolly jokere

2023. december 5.

Hírek

Ha nem foglalkozunk azzal, hogy a szén-dioxid kibocsátásunk nagyjából 40 %-át adó lakóépületeinket felújítsuk, kevés rá az esély, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet. Épületeink nagy része még akkor is állni fog, ezért minél inkább kellene gyorsítani a hazai épületállomány energetikai felújítását.

A RenoPont ingyen elkísér energiahatékony otthonodig

2023. szeptember 3.

Hírek

A Magyar Energiahatékonysági Intézet működteti az ingyenes egyablakos lakossági energetikai felújítási tanácsadó irodákat, emellett hiánypótló kutatásokat készít, új szakmai kapcsolatokat épít ki elismert nemzetközi és hazai szervezetekkel. Szeptember 1-jétől Horváth Áron közgazdász a MEHI új ügyvezető igazgatója. Helyzetelemzés és tervek mai podcastunkban.

Energetikai szempontból elavult a magyar lakásállomány 90 százaléka

2022. október 23.

Hírek

A jelenleg több mint 4,5 milliós hazai lakásállomány több mint 80 %-a 1990 előtt épült, és csak kis része energetikailag hatékony. A korszerűt megközelítő, vagy az ennél is jobb besorolású ingatlanok aránya nem éri el a 10 %-ot. A magyar lakásállomány megújulási rátája európai viszonylatban is alacsony, vagyis új lakások építésével ez a javulás csak… Tovább »

Vezetőváltás a Magyar Energiahatékonysági Intézetben

2022. szeptember 6.

Hírek

2022 nyarán Koritár Zsuzsanna, a MEHI ügyvezető igazgatója visszavonult, és átadta a stafétát Mizsei Szabolcsnak. Miért pont most? Mit jelent a MEHI életében, irányaiban a vezetőváltás, hogy alakulnak a jövőbeli tervek? Páros interjú a leköszönő és az új igazgatóval, Koritár Zsuzsával és Mizsei Szabolccsal.

Hogyan másszunk ki a rezsilavina alól

2022. július 22.

Hírek

Az Energiaklub és a MEHI évek óta dolgozik a valódi rezsicsökkentésért: azért, hogy a háztartások megfelelő támogatást kapjanak a hosszú távú rezsicsökkentő megoldások megvalósításában. Üdvözöljük azokat a szabályozási változásokat, amelyek energiatudatosságra és energetikai beruházásokra ösztönöznek, de elengedhetetlennek tartjuk, hogy mindenki részesüljön szakmai, a rászorulók pedig pénzügyi segítségben is az otthonok fenntartható üzemeltetéséhez.

A Kádár-kockákban rejlő energiahatékonysági felújítási potenciál

2021. augusztus 5.

Hírek

A Kádár-kockák a hazai lakásállomány több mint ötödét teszik ki úgy, hogy átlagos energiafogyasztásuk kb. 4-5-szöröse a 2022-től kötelező közel nulla energiaigényű otthon energetikai előírásainak. A MEHI számításai szerint ha az összes Kádár-kockát közel-nulla energiaszintűre felújítanánk, a Nemzeti Energia- és Klímatervben lefektetett éves célérték 4,5-szeresét lehetne megspórolni. Az energetikai szempontok mégis háttérbe szorulnak, ha kockaház-felújításról van szó.… Tovább »

Kulcskérdés az épületek energiahatékonyságának növelése

2021. március 27.

Hírek

Ma már nem vitatott tény, hogy az épületekbe való befektetés a klíma célok elérésének egyik leginkább költséghatékony és fenntartható eszköze. A MEHI véleménye a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv Energetikai komponenséhez.