Parlagfű dilemma: irtsuk, vagy ne?

2023. augusztus 18.

Hírek

Magyarországon 2 millió ember szenved a parlagfű miatti allergiában. Az egyetlen növény, aminek a nem irtását bírsággal szankcionálja jogszabály. Írtjuk is. Hogy ez az irtás segít-e, azt jól mutatja, hogy az EU-n belül immár elsők lettünk a parlagfű koncentrációban. Azaz ennek az irtás dolognak nagyjából nulla a hatékonysága, mégis ezt erőltetjük évről évre.

Így varázsoljuk állatbaráttá a kertünket!

2023. július 28.

Hírek

A kertünk nemcsak a mi pihenőhelyünk, hanem sok hasznos állatnak is otthont adhat. Ha szeretnénk, hogy a kertünkben madarak, beporzó rovarok, sünök és más kisállatok éljenek, akkor érdemes néhány dolgot figyelembe vennünk a kert kialakítása során. De hogyan alakíthatjuk ki úgy a kertünket, hogy ezek az állatok is jól érezzék magukat benne? A továbbiakban ehhez… Tovább »

Miért nem nyírják már le a füvet?

2023. május 26.

Hírek

Tavasz végén, pláne ha sok eső esett, mindig felerősödik a nagy “miért nem nyírják már le a füvet?” vita. Ez általában minden évben megelőzni szokta a nagy nyári “miért van kiégve a fű és miért porzik a talaj?” vitát. Az eligazodásban segít Budapest főtájépítésze.

Májusban ne nyírj füvet!

2023. május 3.

Hírek

A bécsi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja az osztrák főváros lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírás-mentes május mozgalomhoz és egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Ezzel sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertjükben és a szemléletváltozásért a fejekben.

Az Év beporzói 2023-ban a faliméhek

2023. március 10.

Hírek

Nélkülük nincsen élet! Március 10-én ünnepeljük a beporzókat. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által meghirdetett szavazáson 1984-en vettek részt. A szavazatok alapján az Év beporzói 2023-ban a faliméhek.

2023-ban is folytatódnak a fővárosi zöldítések, fejlesztések

2023. január 22.

Hírek

Szakmai szempontból különösen gazdag és eredményes évet zárt tavaly a Budapesti Közművek keretein belül önálló tevékenységet folytató FŐKERT Kertészeti Divízió. Közel 300 ezer tő lágyszárú növényt, továbbá közel 13 ezer cserjét és örökzöldet, illetve több mint 16 ezer fát és facsemetét ültettek el tavaly a FŐKERT munkatársai.

A beporzóbarát kert alapjai

2022. december 1.

Hírek

A méhlegelők, beporzóbarát és rovarbarát kertek fogalma már régóta a köztudatban él, azonban sokszor kapnak negatív megítélést, hiszen a kusza, gondozatlan kert vagy épp közterületi ágyásokkal azonosítjuk őket, holott ahogy minden zöldítés esetében sok múlik a tervezésen és a megfelelő növényválasztáson.

Ennyit ér a méhlegelő a hőségben

2022. június 29.

Hírek

A hőhullám megviseli a pázsitot, ha tövig nyírják, a talaj is jobban kiszárad alatta. A budapesti főtájépítész egy képpárral bizonyítja, hogy miért nem baj, ha kissé rendezetlen a gyep.

Organizált káosz és zöldebb Budapest

2022. május 20.

Hírek

Miért fontos a folytatódó „Vadvirágos Budapest” program, és mi van a nagy közparkjainkkal? Hogyan nő az egy főre jutó zöldfelületet? Mire használható a Budapest Fatár? Mi az a Stockholm módszer, és a Miyawaki minierdő? Megvédhetők-e a budai luxusvilla beépítések ellen a védett területek? Utolérhetjük-e a legzöldebb európai fővárost, Bécset?