Vitatott aranyláz: mi legyen az óceán fenekén heverő földfémekkel?

2021. április 6.

Hírek

Hirtelen fellángolt a hosszú ideje tartó vita az óceán fenekén található, ritka földfémek bányászatával kapcsolatos tervekről. Éveken keresztül csak a környezetvédő csoportok tiltakoztak a mélytengeri fémek felhozatalának ötlete ellen, de most a BMW, a Volvo, a Google és a Samsung is belépett a moratóriumot szorgalmazók táborába. Más típusú akkumulátort kellene gyártani?

Több mint 50 új fajt azonosítottak brit kutatók idén

2020. december 30.

Hírek

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói. Legkevesebb 12 eddig ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók az elmúlt csaknem öt évben az Atlanti-óceánban.

A mohó sapiens a tengerfenéket teszi tönkre

2019. július 3.

Hírek

A világ óceánjai új ipari korszak előtt állnak, ugyanis a cégek sorban állnak azért, hogy fémeket és ásványokat bányászhassanak ki a Föld ökoszisztémájának legfontosabb helyszínein – ismertetett egy új jelentést a Guardian.

Az egész bolygót beszennyeztük

2018. május 10.

Hírek

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. 10 898 méteres mélységben a műanyagon kívül fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget is gyűjtött a robot.

Új-Zéland beintett a mélytengeri olajkutatásnak

2018. április 12.

Hírek

Jacinda Ardern, az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy többé nem adnak ki mélytengeri földgáz- és olajkutatási engedélyeket. Döntésével egyensúlyt teremtett a meglévő gazdasági érdekek és a klímaváltozással szembeni küzdelem között.

Rettegnek a tengeri környezet védői

2013. január 4.

Hírek

A tenger mélyén sokkal nagyobb tisztaságú ércek vannak, mint a szárazföldön. A tengeri bányászat iránti érdeklődés a közelmúltban azért ugrott meg, mert megnőtt a nyersanyagok világpiaci ára, és a szárazföldi bányák ellen egyre hangosabban és hatékonyabban lépnek fel a környezetvédők.

Egyre több szemét a sarkvidéki vizekben

2012. október 25.

Hírek

Az északi sarkvidéki mélytengerekben is megnövekedett a műanyag szemét mennyisége. A jelenséget speciális víz alatti felvételek elemzésével dokumentálták az Alfred Wegener Intézet (AWI) munkatársai.