Gumidodó-díj – a Biológiai Sokféleség Központjának elismerése a Monsanto mérgének

2023. november 18.

Hírek

A Rubber Dodo Award (RDA) nevű díjat a Center for Biological Diversity (CBD) előzetes szavazás után osztja ki, és nem igazán a díjazott pozitív tulajdonságait ajánlja a figyelmünkbe. Ellenkezőleg, a citromdíjak egyik altípusa. A 2015-ös díjat a Monsanto kapta a glyphosate hatóanyagú termékeiért. 2023 november 16-án a European Comission újabb 10 évre hosszabbította meg a… Tovább »

A biztonságunk forog kockán, ha nem védjük meg a hazai környezetvédelmet

2023. szeptember 27.

Hírek

A környezetvédelmi jogintézményekkel és közigazgatási szervezetrendszerrel szembeni bizalmatlanságra fájdalmasan mutatott rá a közbeszédbe berobbanó minapi rendelet, melyben a kormány az ukrajnai háborúra hivatkozva lehetővé tette, hogy a környezetszennyező cégek hatósági szerződések megkötésével kerüljék el a környezetvédelmi szankciókat.  Civil szervezetek nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyet október 2-ig bárki aláírhat.

1,5 millió tonna hulladékot raknának le pár méterrel a karsztvíz fölé Veszprém megyében

2023. július 6.

Hírek

A nagyjából 1700 fős Veszprém megyei falu, Márkó lakosai 2021 nyarán szembesültek először azzal, hogy megpakolt teherautók haladnak át a településen. Kiderült, hogy a járművek a helyi dolomit- és murvabányába tartanak, méghozzá azzal a céllal, hogy ipari hulladékot rakjanak le. Az egyik lakó megszerezte a hulladékfeldolgozási engedély előzetes hatástanulmányát, aminek láttán mindenki számára összeállt a… Tovább »

Horrortó az Erdélyi-Szigethegységben

2023. június 11.

Hírek

Egy újabb filmes sztori, ami azt gondolom, közfigyelmet érdemel. Előző hétvégén a legális természetpusztítás elborzasztó példáját dokumentáltuk kis csapatunkkal Szendőfi Balázs legújabb filmjéhez, amely az Erdélyi-szigethegység természeti értékeiről, illetve annak számtalan környezeti problémájáról szól és a tervek szerint még ebben az évben elkészül.

A Kormányhivatal tagad, pedig a mérések jelentős szennyezést mutatnak az Illatos úton

2023. február 2.

Hírek

A Ferencvárosi Önkormányzat friss mérései bizonyítják, hogy olyan az emberi egészségre káros veszélyes hulladékok vannak az Illatos úti telephely pincéjében, amely anyagokkal a környék talajvize is szennyezett.  A Pest Megyei Kormányhivatal mégis levélben kérdőjelezte meg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a veszélyes hulladék létezését és a szennyezés veszélyét.

Rossz hír a halevőknek

2023. január 20.

Hírek

Úgynevezett PFAS-vegyületek általi szennyezettséget találtak egy amerikai kutatás során a vadon élő halakban – olyan mértékben, mely a fogyasztással az emberi egészségre is káros lehet. Egy vadvízi hal megevése olyan hatású, mintha egy hónapon keresztül valaki szennyvizet inna. Egy egyesült államokbeli tóból vagy folyóból kifogott vadvízi hal elfogyasztása felér azzal, mintha valaki egy hónapon keresztül… Tovább »

Az Európai Bizottsághoz és az ENSZ-hez fordult a Greenpeace az Illatos úti illegális méregraktár miatt

2022. október 6.

Hírek

A Greenpeace Magyarország azt szeretné elérni, hogy az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkársága, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága nyomást gyakoroljon a kormányra, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket, és tisztítsák meg az Illatos út egyik pincéjét 100 tonnányi rákkeltő vegyszertől.

A Fideszt nem zavarja, ha mérgezett gyümölcsöt eszünk

2022. szeptember 28.

Hírek

Szeptember 26-án az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elutasította az LMP azon javaslatait, melyben a párt a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazta, illetve Magyarország GMO-mentességének megőrzését biztosította volna.

10 év alatt megduplázódott a növényvédőszer-szennyezés az európai gyümölcsökben

2022. szeptember 28.

Hírek

A növényvédőszer-szennyezés kiterjedtebb, mint valaha, a probléma pedig egyre súlyosbodik, ami visszavezethető az EU növényvédőszer-politikájának kudarcára is. A legkárosabb növényvédő szerek betiltására vonatkozó uniós törvény teljes egészében kudarcot vallott, mivel a törvények az ipari lobbi szabályait követik.