Ifjú kutatók vizsgálták Európa folyóinak műanyag szennyezettségét

2022. november 30.

Hírek

15 oktatási intézményből 250 gyermek és 30 pedagógus vett részt abban a programban, amelynek keretében 15 magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a Tiszai PET Kupa folyómentői iskolák bevonásával. A Plastic Pirates – Go Europe! kampány ősszel 10 országban azonos módszertannal végzett mintavételezéssel összehasonlítható eredményeket adott folyóin műanyag szennyezettségéről.

Szelektív hulladékgyűjtési tévhitek eloszlatása

2022. szeptember 17.

Hírek

Szelektív hulladékgyűjtés: nem kell öblíteni, lebomló műanyag dilemma, és egyéb tévhitek eloszlatása. A kupakgyűjtés helyett inkább 100 forintot adjanak, mindenki jobban jár – mondja a debreceni AKSD cég vezetője.

Már az antarktiszi hóban is ott a mikroműanyag

2022. június 9.

Hírek

A Föld legtávolabbi vidékén, már az Antarktiszon is kimutatták a mikroműanyagot, vagyis az 5 milliméteresnél kisebb plasztikdarabkákat a hóban. Ezek a levegőben utazva is megtehetnek több ezer kilométert, de lehet hogy az emberi jelenlét az Antarktiszon “mikroműanyag-lábnyomot” hagy maga után.

Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Miért ne használjunk műanyag kulacsokat?

2022. április 7.

Hírek

A műanyag kulacsokban számtalan mikroműanyag található, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberre is rendkívül károsak. Pontosan ezért érdemes a lehető legminimálisabbra csökkenteni a velük való érintkezést. Ennek lehet az egyik alternatívája, hogy nem használunk műanyagból készült palackokat, helyette acél kulacsból iszunk.

Immár élő emberek tüdejében is találtak mikroműanyagot

2022. április 7.

Hírek

A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve. Most először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: 13, műtéten átesett páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket.

Már az Északi-sark is műanyag temető

2022. április 5.

Hírek

Az Északi-sarkvidék már régen nem érintetlen vidék, egy új tanulmány szerint műanyag-szennyezettsége a sűrűn lakott területekéhez hasonlít, és ennek a klímaváltozásra is hatása lehet.