Már az antarktiszi hóban is ott a mikroműanyag

2022. június 9.

Hírek

A Föld legtávolabbi vidékén, már az Antarktiszon is kimutatták a mikroműanyagot, vagyis az 5 milliméteresnél kisebb plasztikdarabkákat a hóban. Ezek a levegőben utazva is megtehetnek több ezer kilométert, de lehet hogy az emberi jelenlét az Antarktiszon “mikroműanyag-lábnyomot” hagy maga után.

Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Miért ne használjunk műanyag kulacsokat?

2022. április 7.

Hírek

A műanyag kulacsokban számtalan mikroműanyag található, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberre is rendkívül károsak. Pontosan ezért érdemes a lehető legminimálisabbra csökkenteni a velük való érintkezést. Ennek lehet az egyik alternatívája, hogy nem használunk műanyagból készült palackokat, helyette acél kulacsból iszunk.

Immár élő emberek tüdejében is találtak mikroműanyagot

2022. április 7.

Hírek

A tudósok szerint a műanyagszennyezés ma már az egész bolygón jelen van, így az ember is elkerülhetetlenül ki van neki téve. Most először találtak élő emberek tüdeje mélyén műanyag mikroszemcséket: 13, műtéten átesett páciens közül 11-ben fedezték fel a részecskéket.

Már az Északi-sark is műanyag temető

2022. április 5.

Hírek

Az Északi-sarkvidék már régen nem érintetlen vidék, egy új tanulmány szerint műanyag-szennyezettsége a sűrűn lakott területekéhez hasonlít, és ennek a klímaváltozásra is hatása lehet.

Íme a gomba, ami két hét alatt megeszi a műanyagot

2022. március 27.

Hírek

Nagy hatásfokkal bontja le a polietilént és más műanyagokat egy tengeri gomba faj, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Óceánkutató Intézetének tudósai azonosítottak. Egyes műanyagféléket két hét alatt darabokra bont.

Aggasztó, hogy már az emberi vérben is kimutatták a mikroműanyagot

2022. március 25.

Hírek

A világ minden pontján a legmagasabb Himalájától a legmélyebb Mariana-árokig már kimutatták a mikroműanyag szemcséket. Az élelmiszerek és az ivóvíz után most már az emberi vérből is kimutatták. Az amszterdami Vrije Egyetem kutatói a vizsgált emberek majdnem 80 %-ánál kimutatták a szennyezést.

A mikro mellett a nano műanyagok is beterítették bolygónkat

2022. január 28.

Hírek

Első ízben mutattak ki a Föld mindkét pólusán nanoműanyag-szennyeződést, ami azt jelenti, hogy a láthatatlan méretű szennyező részecskék a bolygó minden pontján jelen vannak. Ezek kisebbek és mérgezőbbek, mint a mikroműanyagok, melyekről már korábban kimutatták, hogy világszerte jelen vannak a Földön.

Belefulladunk az eldobott maszkokba?

2022. január 27.

Hírek

A világ legtöbb országában törvényi előírás a maszk viselése a koronavírus terjedésének megfékezése és a fertőzés kockázatának alacsonyan tartása érdekében. Miközben az emberek maszkokkal védekeznek a vírus ellen, a maszkok komoly problémát jelentenek a környezet számára — különösen, ha nem megfelelően “ártalmatlanítják” őket, és az utcára vagy a folyókba kerülnek, ahonnan végül a tengerben kötnek… Tovább »