A mobilozás árnyas oldala: idén 5300 millió telefon kerül a szemétbe

2022. október 14.

Hírek

Méghozzá úgy, hogy ezeket nem hasznosítják újra – állítja az elektromos és elektronikai hulladékokkal foglalkozó WEEE. A felmérések szerint sokan inkább megtartják a régi telefonokat, így azokból nem lehet újrahasznosítani a vezetékekben található rezet vagy az akkumulátorokban található kobaltot, vagyis azokat újra ki kell bányászni.

Túl gyorsan cserélgetjük a telefonunkat

2022. február 3.

Hírek

A mobiltelefonok előállításához ritka nyersanyagokat használnak, a gyártás, a szállítás és a használat pedig jelentős károsanyag-kibocsátással és hulladékkal jár. Éppen ezért aggasztó, hogy aránylag kevés időt töltenek el egy tulajdonosnál: az NMHH kutatása szerint a használt mobiloknak mintegy fele legfeljebb kétéves, 85 % pedig nem idősebb öt évnél.

Akár a kínai nagy falat is felépíthetnénk az idei elektronikus hulladékainkból

2021. október 15.

Hírek

A mobiltelefonokon kívül pl. hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az e-hulladékot, mely évente kétmillió tonnával nő a világon. Az idén kidobott elektronikus eszközök tömege meghaladja az 57 millió tonnát, ami több, mint a kínai nagy falé.

Az EU egységesítené a mobiltelefonok csatlakozóját is

2021. augusztus 20.

Hírek

Évek óta megy a huzavona az egységes telefoncsatlakozók ügyében, ami elsősorban az Apple-t érinti valóban egyedi Lightning csatlakozója miatt. Szeptemberben ezzel kapcsolatban terjesztenek elő jogszabályt.

Passzold vissza, Tesó!

2021. május 5.

Hírek

Eltörött? Elromlott? Újat vettél? Trendit vettél? Nem tudod mit csinálj a régi mobiloddal? Védd a környezetet, és támogasd a főemlősöket! Szállj be a Passzold Vissza Tesó! Kampányba! A Te zöld lépésed is fontos a jövőd szempontjából. Sok kis lépés, nagy távolság! Gondolkozz zölden! Ebben segít a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, és az Inter-Metal… Tovább »

Jelenleg nem tartja veszélyesnek az 5G-t az MTA

2021. március 30.

Hírek

Növekszik-e a minket érő elektromágneses sugárzás mennyisége az 5G technológia bevezetésével? Hatással van-e ez a sugárzás az egészségünkre? Milyen kockázati tényezőket érdemes kutatni és monitorozni a jövőben? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a Magyar Tudományos Akadémia  friss állásfoglalása.