Egyre több környezeti menekültre számíthatunk

2019. október 29.

Hírek

Akár négyszer annyi embert is érinthet a tengervízszint emelkedése a következő évtizedekben, mint azt eddig vélték. Az újabb kutatás szerint az érintettek nagy része, 237 millió ember hat ázsiai országban él: Kínában, Bangladesben, Indiában, Vietnamban, Indonéziában és Thaiföldön.

Átalakul a Duna élővilága – figyelmeztetnek az MTA kutatói

2019. február 10.

Hírek

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai azt vizsgálták egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagszegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapja, a fitoplankton fejlődését.

A klónok nyomában Oborny Beáta

2015. április 8.

Hírek

A nagyközönség szerint a klónok főként a sci-fi filmekben fordulnak elő – pedig egy átlagos gyep is tele van velük. Érdekes terület a klónok térbeli terjeszkedésének modellezése – ezzel foglalkozik Oborny Beáta, az ELTE TTK Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének docense, aki a biológiai fázisátmeneteket is vizsgálja – ide tartozik a magashegységi erdőhatárok kialakulása… Tovább »

Kísérlet a klímaváltozásról

2014. augusztus 26.

Hírek

A globális felmelegedésről, várható hatásáról klímánkra, életünkre napról napra újabb hírek (és rémhírek) látnak napvilágot. Kröel-Dulay György, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa nemrégiben egy új kísérletet indított útjára a Duna–Tisza közén, Fülöpházán. Az ExDRain (Extreme Drought and Rain Manipulation Experiment) kísérlet avatója alkalmából a helyszínen beszélgettünk a kutatóval.

Élőhely-rehabilitáció a Szigetközben

2012. január 31.

Hírek

Egy több szakterületet felölelő vizsgálatban a hullámtéri élőhelyek területi eloszlásának kezdeti feltételeiből kiindulva, hat hullámtéri vízpótlórendszer-változat vízellátottsági mutatói alapján jelezték előre az élőhelyek területi eloszlásának változását.