Mongóliában 950 felnőtt hópárduc él

2021. március 18.

Hírek

Becslések szerint több mint 950 felnőtt hópárduc él Mongóliában – jelentette be a Természetvédelmi Világalap (WWF) mongóliai részlege.

Nem tanácsos mormotát enni

2020. április 15.

Hírek

Mongóliában a helyi hatóság 22 elpusztult mormotát talált Hovd tartományban egy autó csomagtartójában. A tetemeket laboratóriumi tesztnek vetik alá, hogy kiderítsék, valóban bubópestissel fertőzöttek-e.

Vírus gyilkolja a mongol tatárantilopokat

2017. február 17.

Hírek

Egy járvány kitörése miatt a kihalás veszélye fenyegeti a már most is veszélyeztetett tatárantilopot Mongóliában, ahol több ezer állat pusztult el. Az antiloppusztulás hátterében az úgynevezett kiskérődzők pestise (PPR) áll, amely a szarvasmarhákról a közös legelő révén kerül át a szajgának (Saiga tatarica) is nevezett ritka fajra.

Medvemancs-csempészek rács mögött

2013. augusztus 24.

Hírek

Medvemancsokat csempésző szervezett bűnbandára csapott le a rendőrség az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban, öt férfit őrizetbe vettek, 169 medvemancsot lefoglaltak – jelentette a helyi vámhatóság információi alapján a kínai média.

Nem árucikk a mongol kerecsensólyom

2013. január 19.

Hírek

A mongol kormány 2013 január 12-ei ülésén öt évre felfüggesztette a kerecsensólymok exportját azért, hogy „biztosítsák a mongol nép történelmében és kultúrájában fontos helyet elfoglaló faj állományának növekedését, és egyúttal felhívják a nyilvánosság figyelmét a kerecsensólyom ökológiai rendszerekben betöltött szerepének fontosságára”.

Nemzeti madár lett a kerecsensólyom

2012. november 2.

Hírek

Mongólia 2000 óta több mint 3 ezer példányt adott el külföldön, darabját 12 ezer dollárért. A kormány most az ország nemzeti madarává nyilvánította a kerecsensólymot.

Dzsingisz kán és az éghajlatváltozás

2012. szeptember 29.

Hírek

Amerikai kutatók Mongóliában azt állították, hogy a csapadékosabbra váltó éghajlat segíthette Dzsingisz kán hódításait. A kán – eredeti nevén Temüdzsin – mongol nagykán és katonai vezető volt 1162 és 1227 között; ő egyesítette a mongol törzseket és alapította meg a Mongol Birodalmat.

Ázsiai vadlovak újra Mongóliában

2011. augusztus 3.

Hírek

Az ázsiai vadló (Przevalszki-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére Mongóliába a Prágai Állatkert, amely a programra 3,5 millió koronát (39 millió forintot) kapott a Cseh Fejlesztési Ügynökségtől.