Már a világ tetején is ott a mikroműanyag

2020. november 21.

Hírek

Már a Csomolungma halálzónájában is találtak mikroműanyagot. A szakértők 2019 tavaszán vettek mintát a hóból a világ legmagasabb hegyén. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származik.

Takarítják a világ tetejét

2019. június 7.

Hírek

Négy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről nepáli serpa hegyi vezetők az egy hónapos takarítás során – jelentette be ma Dandu Radzs Ghimire, a turisztikai minisztérium vezetője.

Korlátozzák a Csomolungma megmászását

2019. január 24.

Hírek

Sok a szemét a világ legmagasabb hegycsúcsának térségében, ezért 2019-ben kevesebb mint 300-ra korlátozzák a 8850 méteres hegycsúcs meghódítására kiadandó engedélyek számát a kínai hatóságok.

Hegymászópláza épül az Everesten. Vége a kalandnak?

2016. december 23.

Hírek

Gigászi hegymászó- és turisztikai központ építésébe kezd Kína a Mount Everest északi lábánál, az alaptábortól mintegy 30 km-re fekvő Gangkar településen. A komplexum 84.000 nm2-es lesz, és 4,3 milliárd forint tervezett költségvetéssel épül (csak egy magyar bevásárlóközpont nagyobb alapterületű ennél). 2019-ben adják át, építése már jövőre megkezdődik.

Aggasztóan gyorsul a gleccserek olvadása

2015. augusztus 5.

Hírek

A gleccserek példátlanul gyors olvadására figyelmeztet egy most közzétett jelentés. A folyamat mind az Alpok, mind a Himalája, vagy az Andok gleccsereinél is megfigyelhető.

Megfúrták a Föld istenasszonyát

2013. május 21.

Hírek

Kínai kutatóknak sikerült az éghajlatváltozás kutatását szolgáló, három jégmintát venniük a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről. A több mint egy hónapig tartó expedíció a hegy északi részét borító keleti Rongbuk gleccser közelében, egy hegyi ösvény melletti jégtakaróba fúrva jutott a szükséges mintához.

Webkamera a világ tetején

2011. október 8.

Hírek

Élőben közvetít képeket a Mount Everestről a világ legmagasabban elhelyezett webkamerája. A Kala Patthar 5675 méter magas csúcsán elhelyezett kamera mínusz 30 Celsius-fokos hőmérsékletig működőképes.