Átadták az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

2023. június 19.

Hírek

Hogyan lehet gyeprekonstrukcióval javítani a tájsebeket, újrateremteni élőhelyeket és helyreállítani ökoszisztéma-szolgáltatásokat? Mit tehetünk a veszélyeztetett státuszú görög karsztvipera fennmaradásáért a biológiai sokféleség fogyatkozása ellen? Milyen újrahasznosítási és kompatibilizálási lehetőségei vannak a vegyes PET- és PLA-hulladékoknak?

A Magyar Tudományos Akadémia és hajdani kutatóhálózata – Ítélet három év után

2022. december 29.

Hírek

Az Európai Unió jelentése bírálja az Orbán-kormányt az emberi jogok és a demokratikus gyakorlatok számos korlátozása miatt. Jelentése szerint az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtószabadság, LMBT-jogok, a tudományos élet szabadsága, a kisebbségek és menedékkérők ügyei emelhetők ki. Itt a tudományos élet megtépázására látunk konkrét példát. Palkovics László lavírozta bele a méla MTA vezetését.

Vége a fenyőnek? – Konferencia a lombos fafajokról

2022. november 26.

Hírek

„Az ismeretlen ismerős – a lombos fafajok faanyaga” címmel szervezett tudományos konferenciát a MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága, melyen a hazai lombos fafajok faanyagának tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit mutatták be a legváltozatosabb szempontok alapján. A kulcskérdés az volt, hogy hogyan válthatjuk ki és helyettesíthetjük lombos fafajokkal a fenyveseket, illetve az általuk adott nyersanyagot.

Palkovics agitprof László trónjának fosztása – A pölöskei mór rezignált távozása

2022. november 14.

Hírek

Kezdeti lelkesedéssel, majd egyre nagyobb elképedéssel szemléltem Palkovics László politikai ámokfutását. A pölöskei pártonkívüli (egykori agitpropos, majd kari KISz-titkár) címzetes pártkatona mindent átpasszírozott, amit elé tettek. Teljesített a mindenkori főnöknek. Dőlt utána MTA és az egyetemi autonómia (CEU, SzFE, Fudan stb.).

Borhidi Attila akadémikus: Mindent a maga idejében, és akkor százszázalékosan

2022. augusztus 3.

Hírek

Hogyan került egy fiatal magyar botanikus Kuba, Mexikó és Kelet-Afrika isten háta mögötti vidékeire, és milyen kutatásokat végzett ott, ahol előtte nemhogy kutató, de még ember sem nagyon járt? Egyebek mellett ez is kiderül az MTA interjúsorozat újabb részéből, amelyben Borhidi Attila akadémikus idézte fel élete és kutatói pályája legemlékezetesebb állomásait.