Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók

2022. június 12.

Hírek

A Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a műanyagot kedvelő Zophobas morio, a szuperférgekként is emlegetett gyászbogárlárvák az emésztőrendszerükben meglévő enzimeknek köszönhetően akár úgy is életben tudnak maradnak, hogy pusztán az egyik legelterjedtebb műanyaggal, a polisztirollal táplálkoznak.

A szarvasmarhák gyomorbaktériumai képesek lebontani a műanyagokat

2021. július 5.

Hírek

A szarvasmarhák gyomrában élő baktériumok képesek a műanyagok lebontására is – állapította meg egy most publikált kutatás. A bendőben lévő több ezer mikroba közül most majd azonosítani kell a műanyag lebontásában kulcsfontosságúakat, majd az általuk termelt enzimeket. Ezután azokat elő lehet állítani és újrahasznosító üzemekben lehet alkalmazni.

Nagy jövő előtt állnak a műanyaglebontó mikrobák

2020. május 2.

Hírek

Olyan mikrobákat alkottak meg a fejlesztők, amelyek szobahőmérsékleten hetek, illetve sok esetben napok alatt bármilyen műanyag hulladékot, így polietilént, polipropilént és polisztirolt is lebontanak. Persze inkább a felhasználást kellene csökkenteni.

A lebomló műanyagzacskók évekig nem bomlanak le

2019. április 30.

Hírek

Évekig nem bomlanak le teljesen a természetben azok a műanyagzacskók, amiknek az a lényege, hogy lebomlanak a természetben, sőt, még bevásárolni is elmehet velük az ember – írja a Guardian egy friss tanulmány alapján.

Itt az új csodaszer, a műanyagbontó mutáns enzim?

2018. április 17.

Hírek

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, ami lebontja a műanyag palackokat – és mindez ráadásul véletlenül történt. Ez óriási áttörést jelenthet a világot sújtó műanyagpalack-krízisben – szúrta ki a 444.hu.