Bekeményít az EU a műanyagpelletből eredő szennyezéseknek

2023. október 18.

Hírek

Rengeteg mikroműanyag kerül a környezetbe a pelletek helytelen kezelése miatt, az unió most komolyabb óvintézkedéseket javasol a kibocsátó gazdasági szereplőknek. Ha ezeket megfogadják, a számítások szerint 74 %-kal csökkenhet a pelletekből származó mikroműanyag-szennyezés.

Rekord mennyiséggel zárult a IV. Bodrogi PET Kupa

2023. szeptember 9.

Hírek

A Maros, a Tisza-tó és a Közép-Tisza után az idei szezon utolsó hulladékgyűjtő PET Kupa versenye is véget ért a  Bodrogon. Ezúttal 10 csapat szállt vízre, hogy Olaszliszka és a Bodrog torkolata között megtisztítsa a folyót és árterét a felgyülemlett hulladéktól. A IV. Bodrogi PET Kupa mérlege közel 2500 zsák hulladék, ami kb. 11 tonnának… Tovább »

Zsákutca a megváltónak hitt papír szívószál

2023. szeptember 3.

Hírek

Mégsem a papírból készült alternatívától kell várni a csodát, még az ördögtől valónak tartott műanyag szívószálak is kevésbé lehetnek károsak a környezetre, mint a papírból gyártottak – világított rá egy belga tanulmány. Eszerint rendkívül lassan lebomló vegyületeket is tartalmaznak a papír szívószálak, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek.

Némelyik tóban már több a mikroműanyag, mint az ócenánokban

2023. július 19.

Hírek

Egy nemzetközi kutatócsoport első alkalommal vizsgálta globálisan és sztenderdizálva a tavak műanyag-szennyezettségét és kiábrándító eredményre jutott. A mikroműanyagok az emberi tevékenységtől még látszólag érintetlen tavakban is jelen vannak és akadnak olyan tavak is, amelyekben több a mikroműanyag, mint az óceánokban.

Mindent elborít a mikroműanyag

2022. május 28.

Hírek

Gumiabroncs, építőanyag, kozmetikum és csomagolóanyag szemcsék szennyezik vizeinket. A világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték ausztrál tudósok, és azt fedezték fel, hogy még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is megtalálhatók a mikroszemcsék.

Gyökeresen átalakítja a halászatot a műanyag szennyezettség

2022. február 10.

Hírek

Lassabban fejlődhetnek és több táplálékra van szükségük azoknak a halaknak, amelyek a melegebb és a műanyagszennyezésnek jobban kitett vizekben élnek – ez pedig komoly halászati problémát okozhat. Műanyagokból pedig nincs hiány a vizekben: csak a Földközi-tengerben évente körülbelül 17 600 tonna műanyag landol: olyan, mintha minden magyar lakásban évente bedobálnának 4,3 kiló szemetet.

Mérgező “tengeri gyöngy”

2021. december 3.

Hírek

Májusban égett le Srí Lanka közelében egy konténerhajó, a tengerbe került szállítmány jórésze műanyag-pellet volt, ami súlyos károkat okoz. Veszélyes anyaggá nyilvánítása azonban késik.