Új típusú olajszennyezés – nem könnyű küzdeni a műanyag szennyezés ellen

2023. július 24.

Hírek

A kereskedelmi hajók okozta katasztrófák már nem csak a partokat ellepő olajról szólnak. Az egyre nagyobb és veszélyesebb rakományok miatt a katasztrófák során többféle szennyező anyag kerül a tengerbe, többek között műanyag is. Az Egyesült Nemzetek Szervezete meg nem kapkodja el a jogalkotást ebben a kérdésben.

Nagymértékben növekedett az óceánokban a mikroműanyagok mennyisége

2023. június 10.

Hírek

Mikroműanyagot találtak az Ocean Race nevű világ körüli vitorlásverseny során vett vízminták mindegyikében. Egyes helyszíneken akár 1884 műanyagszemcsét is találtak egy köbméter tengervízben, tizennyolcszor többet, mint a 2018-ban véget ért legutóbbi Ocean Race során végzett hasonló vizsgálatokkor.

Gyakorlati tippek a Környezetvédelmi Világnapon

2023. június 5.

Hírek

Éppen 50 éve ünnepeljük június 5-én a Környezetvédelem Világnapját. Az idei jubileumi világnap kiemelt témája a műanyagszennyezés csökkentése, és felhívni a figyelmet arra, hogy minden apró lépés számít, mert együtt igenis elérhetünk változásokat.

Június 5 a környezetvédelem világnapja

2023. június 5.

Hírek

Idén a műanyagszennyezés leküzdésére hívják fel a figyelmet e nap alkalmából. Több millió tonna műanyagot gyártanak évente, és ennek kb. harmada egyszer használatos. Ez nagy terhelést jelent a környezetünkre nézve, a mikroműanyagok pedig bekerülhetnek az ételeinkbe és az ivóvízbe is.

Globális egyezményt sürgetnek a műanyagszennyezés csökkentésére

2023. június 2.

Hírek

Globális egyezményt javasol az Európai Unió azon a párizsi fórumon, amely megpróbálja felvenni a harcot az egyre növekvő műanyagszennyezés ellen, amely drámai mértékben megnövekedhet, ha a műanyagok előállítása a háromszorosára emelkedik 2060-ig.

Aki műanyagot vet, mikroműanyagot arat

2023. április 14.

Hírek

Az óceánok műanyagszennyezése globálisan is egyre nagyobb figyelmet kap, holott a talajok mikroműanyag-szennyezettsége fajlagosan akár 4-23-szor is nagyobb lehet. Különösen kitettek a mezőgazdasági talajok, ahonnan az élelmiszerünk is származik.

Így okozza a szennyezés a termékenyítőképesség romlását

2023. március 30.

Hírek

Világszerte nő a terméketlen emberek aránya, s miközben sok szó esik a női meddőségről, jóval kevesebbet hallani a férfiak között szinte járványszerűen terjedő állapotról. Kutatások szerint a férfiaknak már 7 %-a terméketlen.

20 év alatt megháromszorozódhat az óceánokba kerülő műanyag

2023. március 10.

Hírek

Különösen veszélyesek az óceánokba jutó mikroműanyagok, mivel azok nemcsak a vizet szennyezik, hanem a tengeri élőlényeket is mérgezik. Határozott intézkedések nélkül 2040-re csaknem megháromszorozódhat a világ óceánjaiba kerülő műanyag mennyisége – figyelmeztet egy friss amerikai kutatás.

4 válasz a műanyagkrízisre

2023. március 7.

Hírek

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa – a kék bálnák az első számú mikroműanyag-fogyasztóként elképesztő veszélyben vannak.