Hitetlen az erdőgyilkos brazil elnök

2019. július 21.

Hírek

Jair Bolsonaro a saját űrügynökségének sem hiszi el, hogy gyorsabban pusztítják az őserdőket, mióta ő az elnök. Orbán nagy barátja korábban amiatt kritizálta a környezetvédelmi hatóságokat, hogy túl sok bírságot szabnak ki az illegális fakitermelőkre és a farmerekre.

Műholdról szúrják ki a legfontosabb légköri változásokat

2019. május 12.

Hírek

Az ABB műholdra telepített optikai berendezését használják a Föld légkörébe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének mérésére, ami fontos információkkal járul hozzá az éghajlatváltozás kapcsán folytatott vitákhoz.

A téli esők is gyorsítják a grönlandi jég olvadását

2019. március 8.

Hírek

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják az északi féltekén elterülő sziget jegét, még az hosszú északi-sarki télben is gyakran esik az eső – állapították meg kutatók.

Műholdakkal a globális felmelegedés nyomában

2018. december 23.

Hírek

A klímaváltozás hatásainak felmérésében és megértésében egyre nagyobb szerepet játszanak a műholdak. A Space stábja decemberben az Európai Űrügynökség Róma melletti megfigyelőközpontjába, valamint Dél-Franciaországba utazott, hogy bemutassa a klímaváltozás hatásait, és a témával foglalkozó kutatókat.

Az ógörög isten kikutatja a szeleket

2018. augusztus 23.

Hírek

Tegnap éjjel fellőtték a szelek lézeres mérését előkészítő Aeolus műholdat szállító Vega hordozórakétát Francia Guyanáról. A meteorológusok remélik, hogy a műhold adatainak köszönhetően javulhat a középtávú időjárás-előrejelzések minősége.

Műholdas távérzékelés az agráriumban

2017. szeptember 04.

Helyszín: Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Sajtótájékoztatók

A Szent István Egyetem tisztelettel meghívja a „7th ESA Advanced Training Course on Land Remote Sensing” című, műholdas távérzékelési témájú nemzetközi tanfolyam megnyitójára.

Új műholdak figyelik a klímaváltozást

2017. augusztus 3.

Hírek

A klímaváltozás a növényekre gyakorolt hatását is vizsgálja a Franciaország és Izrael űrkutatási hivatalainak együttműködésében kifejlesztett Venus műhold, melynek hordozó Vega rakétája ma éjjel indult a Francia Guyana-i Kourou űrállomásáról, szállítmányát sikeresen űrbe juttatva – közölte az Arianespace rakétakilövő vállalat.

Így zöldül Európa

2017. június 15.

Hírek

Hogyan változik földünk növényzetének állapota? Az Európára fókuszáló térképen jól kivehető a hazánkat körülölelő Kárpátok elképesztő sűrű zöld szövetet alkotó növénytakarója.

Nicsak! Találtak 467 millió hektár erdőt

2017. május 15.

Hírek

Az egyre több “Földkémlelő” műhold ellenére nehéz pontosan megállapítani, hogy mennyi erdőség is található bolygónkon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szakértők a közelmúltban felfedezték: 9 %-kal több területet borítanak fák, mint amire korábban számítottak.

A szélessáv megnövelheti az űrszemét mennyiségét

2017. április 18.

Hírek

A tervezett „megakonstellációk”, azaz sok kis műholdból álló rendszerek ugyan elhozhatják a világszerte működő vezeték nélküli netet, de a „katasztrofális ütközések” számát is nagyban megnövelik.