Olaszországban betiltják a műhúst

2023. április 3.

Hírek

Az olasz jobboldali kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely betiltaná a laborban előállított húsokat és más szintetikus élelmiszereket. Védenék az élelmiszer-örökséget.

Mesterségesen előállított hús – ez lenne a jövő?

2022. február 18.

Hírek

Egy izraeli székhelyű startup cég azt tűzte ki célul maga elé, hogy a nagyüzemi állattartást olyan bioreaktorokkal váltaná fel, melyek sejt alapú húst képesek előállítani, ellátva ezzel az amerikai fogyasztókat.

Két év múlva az angol boltok polcain lesz a műhús

2021. május 20.

Hírek

A laborban fejlesztett műhúsok várható fogadtatása a fejlett világban egyre kedvezőbb lehet, a vegetarianizmus fő okai között ugyanis ma már fontos helyen áll a vágóhidakkal szembeni ellenszenv és a környezetvédelem. A műhúsokat ugyan állati eredetű mintákból fejlesztik-növesztik, de egyrészt nem kell hozzá az állatokat levágni, és még tömegesen tartani sem – utóbbi a környezeti terhelés… Tovább »

A húsevők imádják a vega burgereket

2020. december 22.

Hírek

A növényi eredetű élelmiszerek iránti kereslet soha nem látott ütemben növekszik, a fejlődés talán a „vega” hamburgerek esetében a legeklatánsabb. Vajon kik fogyasztják elsősorban ezeket a termékeket, és hogyan nevezhetjük a 21. század húspótlóit?

Elindult a szintetikus hús kora. Vajon ízleni fog?

2017. október 22.

Hírek

Hatalmas víz- és földigénye miatt fenntarthatatlan a hústermelés a világon, miközben globálisan nő a hús iránti kereslet. Megoldás lehet a laboratóriumi körülmények között tenyésztett csirke- vagy marha, ha elnyeri a fogyasztók tetszését. Az éhség a legjobb szakács?

Megölheti-e a műhús a húsipart?

2013. augusztus 15.

Hírek

Négy ember kétévnyi munkájába, és 250 ezer angol fontba került az első fogyasztható, szintetikus húsból készült hamburger. A massza íze már hasonlít a húséra, az állagán azonban még dolgozni kell. A találmány akár alapjaiban is megváltoztathatja az élelmiszeripart és annak környezetre gyakorolt hatását, ha a készítőknek sikerül eljutniuk az olcsó tömeggyártásig. De vajon milyen globális… Tovább »

Egymillió dollár a mesterséges rántott csirkéért

2012. január 23.

Hírek

Az már előre jelezhető, hogy a mezőgazdaság néhány évtizeden belül nem tudja majd tartani azt az iramot, amelyet a Föld egyre növekvő népessége fog diktálni. Nemsokára lejár annak az öt éve hirdetett versenynek a határideje, melyben mesterségesen előállított hússzerű anyagot kell előállítani.