A pokoli hőségben így védheted növényeidet

2023. július 12.

Hírek

A szárazsággal szemben ellenálló kert nem merül ki a különböző kertészeti trükkök – mint például az árnyékolás, mulcsolás, csepegtető csövek alkalmazása – biztosításán. Hiába a sok hasznos módszer, ha nem nevelünk szárazságnak ellenálló növényeket.

Őszi lombgyűjtés

2022. október 30.

Hírek

A lombok őszi elszíneződése az évszak egyik legmegkapóbb látványa, mígnem egyszer csak leválnak az ágakról és aláhullanak. A lomb összegyűjtése heteken át tartó munkát ad, mert a fák és cserjék nem azonos időben válnak meg a leveleiktől. Enyhe őszön a levelek sokáig fennmaradhatnak az ágakon, több gyümölcsfa is csak lassan, későn hullatja le a levelét.

Az elszántott esők országa. Miért marad el az eső keleten?

2022. július 18.

Hírek

A 2022-es év több ezer termelőnek az utolsó gazdálkodási évet jelenti a Dunától keletre. A szezon elejére kialakult 3-4-szeres műtrágyaárak, többszörös növényvédőszer és gépalkatrész árak, megduplázódott gázolajár a termelési költségeket olyan szintre emelte, amelyet az aszály miatt elvesző termés maradéka még a rekordárakon sem tudja kompenzálni.

Klímaváltozás a kertben – Mit tehetünk?

2022. július 8.

Hírek

A klímaváltozás hatásai, a különféle időjárási szélsőségek, mint például a száraz, forró napok, vagy az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadék, nem csak a mezőgazdaságot állítják kihívások elé, hanem a házi kertekben is problémát okoznak, amire kerttulajdonosként reagálnunk kell.

Mit (t)ehetünk talajaink védelme érdekében?

2021. december 5.

Hírek

December 5 a Talaj világnapja. Dr. Berényi Üveges Judit az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet talajvédelmi kutatásokat vezető munkatársa foglalta össze, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében.

Madarak, méhek, pillangók, fák… 5 tipp, amivel segíthetsz rajtuk kánikulában

2021. június 19.

Hírek

A nyári hőhullámok alkalmával nemcsak az emberek viselik nehezen az időjárási körülményeket, de az élővilág is. Bár nyilvánvalóan a zölddel tarkított vidéki környezetben vagy kertvárosokban sem rózsás ilyenkor a helyzet, de főként a betonban, lekövezett terekben bővelkedő városok állat- és növényvilága sínyli meg leginkább a forróságot. Hogyan segíthetünk rajtuk?

Beszéljünk a hüvelygomb…ööö…a mikorrhizáról!

2020. április 4.

Hírek

Itt a tavasz, aki a kertvárosban lakik a kényszerű karanténhelyzet miatt most extra időt fordíthat arra, hogy kertészkedjen. A közérzetét ez biztosan javítani fogja. De ez a tevékenység meglepően sokszor átcsap abba, hogy a legjobb szándékú városi kertészkedő is összegyűjti a kerti zöld “hulladékot”, s elszállítatja (?!), vagy elégeti (?!). Mindkettő borzalmasan hibás cselekedet. Nos… Tovább »

Mihez kezdj az avarral? 5+1 tipp

2018. november 9.

Hírek

Az ősz az egyik leglátványosabb évszak, lenyűgöző árnyalatokkal színezi át az erdők, ligetek, parkok, útszéli fák és bokrok lombját. A tarka mintás levélszőnyeg nemcsak szemet, lelket gyönyörködtet, de jelentős szerepet tölt be a természetben. Már csak ezért is fontos kérdés, hogy mihez kezdünk saját házunk táján – városokban és falvakban egyaránt – a lehulló levelekkel.

Íme a barnaforradalom: no till technológia + direktvetés

2018. január 3.

Hírek

A talajromlás világszintű probléma. Az ENSZ 2015-ös jelentése szerint a Föld összes talajának 33 %-a szenvedett el valamilyen fokú károsodást többek között a helytelen szántási technológiák miatt. Miután az USA-ban elkezdett terjedni a no till (szántást nélkülöző) technológia, a termőföld eróziója közel 40 %-kal csökkent 1982 és 1997 között. Európában lassan terjed a környezetbarát módszer.

Erre jó a bakhát, és a mulcshagyás

2014. március 1.

Hírek

A globális felmelegedés káros hatásai a Kárpát-medence termőtalaját is veszélyeztetik, ennek ellensúlyozására – az agrárágazat versenyképességét is növelő – komplex talajművelési rendszert dolgozott ki a gödöllői Szent István Egyetem.