Nyílt levélben fordultak a debreceniekhez múzeum ügyben a szakemberek

2020. június 17.

Hírek

A múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf írásban, latin nyelven fektette le, hogy a gyűjteménye mindig abban a városban legyen, ahol a kormány székel. Vajon 200 év után a Budai várat is átköltöztetik a Karmelita kolostorral Debrecenbe, ahogy tervezik ezt a Magyar Természettudományi Múzeummal?

Túlreprezentáltak a hímek a világ természettudományi múzeumaiban

2019. október 25.

Hírek

Túlreprezentáltak a hím állatok a világ nagy természettudományi gyűjteményeiben, ami részben a szexista előítéletekkel magyarázható – véli egy kutatás, amelyet a héten publikáltak egy rangos brit tudományos folyóiratban, a Proceedings of the Royal Society B-ben.

Talány, hogy miért kell a Magyar Természettudományi Múzeumot tönkretenni

2019. február 20.

Hírek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntése alapján Debrecenbe költözhet az MTM. Az intézmény áttelepítése sokak szerint ellehetetlenítheti annak működését. Nemzetközi tudományos presztízs, szakértelem, és sok-sok milliárd mehet veszendőbe az orbáni Ludovika mániának. Összeszámolni is nehéz a költözés elleni érveket, ugyanakkor lenne alternatív megoldás, amellyel mindenki jól járna.

A múzeumok nélküli főváros

2017. december 28.

Hírek

Az un. Liget program 2013-ban történő elindításának legfőbb indoka egy múzeumi negyed létrehozása volt, öt új múzeum megépítésének szándékával. Ezek: Ludwig a Nemzeti Galériával egy épületben, néprajzi, építészeti, fotográfiai, valamint a meglévő Közlekedési Múzeum bővítése a földszint alatt, és az eredeti tervek szerinti teljes újjáépítésével, valamint a Mezőgazdasági Múzeum, melynek sorsáról igen keveset hallani.

Mi perceg a fában?

2017. október 27.

Hírek

Csendes pusztítók teszik tönkre az akár évszázados festményeket, fából készült szobrokat és bútorokat. Akkor hát gyorsan kínáljuk meg őket a legborzasztóbb vegyszerrel, amit a boltban találunk? A Magyar Képzőművészeti Egyetem vendégszerzőjének és konzulensének írásából kiderül, a helyzet nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A kutató fogott egy gyönyörű madarat, azután megölte…

2015. október 31.

Hírek

A kutató fogott egy gyönyörű madarat, amelyet már vagy fél évszázada nem láttak a tudósok… Azután megölte. Ennyire egyszerű és otromba volna ez a történet? Hogyan szolgálja az élőlények gyűjtése a védelmüket?

Féltik az urbanisták a Városligetet

2013. május 4.

Hírek

A Városligetbe tervezi a kormány az új múzeumnegyedet, ami 20 000 négyzetméter zöld területet venne el a parkból. Ilyen karakteres szakmai elutasítással valószínűleg először szembesültek a MúzeumLiget projekt vezetői.

Egyeztetés a Városliget jövőjéről

2012. szeptember 15.

Hírek

Múzeumi negyed, új cirkuszépület, terjeszkedő Állatkert. Ezekről a témákról is szó esett a Liget Köztársaság legutóbbi közgyűlésén, amelynek témája a liget fejlesztése volt. Évente nyolcmillió látogatót vonzhatna látnivalóival az európai hírű közpark. A kulturális ügyekért felelős államtitkár szerint a fejlesztési tervek megvalósítása olyan lendületben van, amilyenben még sohasem volt.