Terjednek a zöld mosók: átalakulóban a magyar autómosási piac

2020. július 17.

Hírek

Néhány éve még a legtöbben butaságnak tartották a víztakarékos autómosást, de mára látszik, hogy van létjogosultsága, sőt egyre nagyobb teret hódít a magyar piacon is. Az ágazat mindössze két év alatt 15-szörös növekedést produkált, becslések szerint jelenleg évi 113 000 alkalommal tisztítanak autót nanotechnológiával.

Vajon mekkora a nanotechnológia környezeti kockázata?

2020. június 5.

Hírek

A nanotechnológia dinamikus fejlődésének köszönhetően manapság az élet minden területén találkozhatunk nanorészecskéket tartalmazó termékekkel, még akkor is, ha erről sokszor nincs tudomásunk. Ám hogy ezek a nanoanyagok a környezetbe kerülve milyen kockázatokat rejtenek magukban, arról a széles körű felhasználás ellenére csak lassan bővülnek az ismereteink.

Hurrá! Jön a teljesen kiüríthető kajás/kozmetikumos flakon

2017. február 21.

Hírek

Egy bostoni tudóscsoport megtalálta a módját, hogy minden csepp kecsapot, mustárt, sampont, stb. kiüríthessenek a flakonból. Olyan bevonatot fejlesztettek, amit az üveg belsején elhelyezve az szupercsúszóssá válik, így nem ragad bele a szósz. A bevonattal évi 756 millió liter hasznos anyagot lehetne megspórolni, ami a síkosítatlan belsejű üvegekben csak a szeméttelepre kerülne.

Nanogyógyászat és nanodiagnosztika

2016. január 12.

Helyszín: Csodák Palotája Budapest Nagytétényi út 37-43.

Sajtótájékoztatók

Tudománynépszerűsítő programsorozatunk keretében január 12-én dr. Berényi Szilvia, az MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoport, BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék tudományos munkatársa a nanogyógyászat és nanodiagnosztika rejtelmeibe vezeti be a hallgatóságot a Tudományos Csopa Cafe rendezvényén 17:30-tól.

Óvakodj a nanoanyagtól!

2013. augusztus 24.

Hírek

A víz kezeléséhez, a csomagoláshoz, a rovarirtókhoz és a kozmetikumokhoz felhasznált nanoanyagok mennyisége nagyot nőtt az utóbbi évtizedekben, és félő, hogy veszélyt jelentenek az emberre és a környezetre. Amerikai kutatók új eljárásával kimutathatók az ezüst nanorészecskék a friss terményekben és más élelmiszerekben.

Ingyen áram napfestékkel

2012. január 3.

Hírek

Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt. Ha a festék beválik, nem kell többé a háztetőkön elhelyezni a napelemeket, ehelyett elegendő lesz befesteni az épület külső falait az új “napfestékkel”.

Akadémiai nanojárat – indul a Nanobusz!

2011. szeptember 12.

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia előtti parkoló

Sajtótájékoztatók

Ismerkedjen meg a Magyar Tudományos Akadémia interaktív kiállításával, amely a nanotechnológia varázslatos világába kalauzol el.