A növénypopulációk kihalásának kockázatai

2019. július 7.

Hírek

Idén a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, valamint az ehhez kapcsolódó Bolyai-plakettet a Szent István Egyetem két munkatársa is megkapta. Dr. Csergő Anna Mária a növényökológia, dr. Kicsiny Richárd pedig a napkollektoros rendszerek matematikai modellezése terén végez kutatásokat.

Energiatakarékosság otthon: az apró trükköktől a passzív házakig

2017. június 24.

Hírek

Otthonunkban az energiatakarékosság nemcsak anyagi, hanem környezetvédelmi kérdés is. Ennek megvalósítására több alternatíva közül választhatunk, az egyes területetek – fűtés, áram – korszerűsítésén át egészen az olyan komplex megoldásokig, mint a passzív házak. A következőkben megnézzük, hogy mennyi idő alatt térülhet meg egy-egy komolyabb befektetés.

Pályázati napkollektor szegény fideszes képviselőknek

2016. április 22.

Hírek

Állami pénzből szereltetett napkollektorokat családi házára több kormánypárti képviselő – tudta meg a Blikk. Öt politikust azonosítottak, akik többnyire feleségük révén az előző ciklusban több százezer forint közpénzt nyertek el az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné döntése révén. A képviselőknek uniós támogatásból van az “otthon melege”fele.

Kétmillió háztartás napozik Németországban

2014. szeptember 29.

Hírek

Lejárt az első, legnagyobb nyereséggel kecsegtető időszak a németországi szolár-befektetésekben. Az állam már feleannyi pénzt sem ad a napenergia betárolásáért, mint néhány évvel ezelőtt. Igaz, a németországi vállalkozók és magánemberek időközben nagyon belelkesedtek. Mi meg Paksban mutyizunk.

A napelem rezsicsökkentése

2014. március 22.

Hírek

A napkollektor és a napelem nem elérhetetlenül drága, egy 3,6 kW-os, családi házra való napelem-rendszer kiépítése és engedélyezése 1,5-2 millió forintba kerül. Az érdeklődés óriási a rezsicsökkentés ellenére is, csak senki nem rendel, mindenki kivár.

USA: 4 percenként új napenergiás beruházás

2013. augusztus 28.

Hírek

Egy friss amerikai felmérés szerint jelenleg átlagosan minden negyedik percben valahol napenergetikai berendezést telepítenek az USA-ban, de eljöhet az idő, hogy a telepítésekre kevesebb mint másfél percenként belül kerül sor.

Éljen a Nappal!

2013. május 5.

Hírek

Május 5. és 12. között idén is arra ösztönzik az önkormányzati, a magán és a civil szektort, hogy szervezzenek napenergiát népszerűsítő rendezvényeket. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának célja, hogy egy hét alatt több tucat akcióra, előadásra, bemutatóra kerüljön sor, így buzdítva egyre több embert a napenergia, mint kimeríthetetlen energiaforrás használatára.

Mégsem építési engedély köteles a napelemek telepítése

2013. március 1.

Hírek

Félreértésnek bizonyult a hetekben az iparágon belül és a sajtóban is nagy vihart kavart hír, miszerint a napelemek telepítését építési engedélyhez kötéssel adminisztratív korlátokkal nehezítenék. A rendelet módosításának eredeti szándéka a szabályozás egyértelművé tétele lett volna, azonban mivel ez az iparági szereplők informálása nélkül történt, félreértéseket eredményezett.

Giga naperőművek Szaúd-Arábiában

2013. február 20.

Hírek

Szaúdi dollármilliárdokból és a heidelbergi Desertec Stiftung technológiai ismereteinek felhasználásával épülnek naperőművek a sivatagi királyságban összesen 41 ezer megawatt kapacitással.

Napenergia korlátot bontatna az ombudsman

2013. február 15.

Hírek

Építési engedélyhez köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését egy új szabályozás. Ezért az ombudsman a napenergia hasznosítása szempontjából hátrányos előírások felülvizsgálatát kezdeményezte a belügyminiszternél.