Évszázadokkal ezelőtt is túlhalászták már a heringet

2022. november 12.

Hírek

A hering a középkor óta meghatározó halfaj Európa életében, még történelemformáló szerepe is volt. Pl. a Hanza-városok számára a sózott hering, a só, a hordók kereskedelme alapvető fontosságú volt, egy 12. századi feljegyzés szerint pedig a hering biztosította a dánok gazdagságát.

Íme a globális fafaj leltár

2022. február 6.

Hírek

A világ több mint 100 tudósa vett részt abban a nagyszabású felmérésben, amely a bolygónkon jelenleg élő fafajainak számát határozta meg, minden eddiginél pontosabban. A giga fafajszámlálás eredménye meglepetéssel is szolgált.

Átírhatjuk a földrajz könyveket: új óceánt avattak

2021. június 10.

Hírek

Eddig négy óceánt – az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai-óceánt, valamint a Jeges-tengert – ismert el a National Geographic, mióta 1915-ben térképeket kezdett gyártani. Végre hivatalosan is elismerték a már régóta külön, ötödikként emlegetett a Déli-óceánt.

A Homo sapiens növényirtása

2019. június 12.

Hírek

Aelys Humphreys, a Stockholmi Egyetem munkatársa csapatával átfogó vizsgálatban mérte fel a növények pusztulásának ütemét. Eredményeik alapján a 18. század közepe óta közel 600 faj tűnt el, a pusztulás nagy részét az ember okozta környezeti és klímaváltozás idézte elő.

Íme bolygónk legmagasabb fája

2019. április 12.

Hírek

A 100,8 méter magas borneói növény a világ legnagyobb trópusi fája. A fa a Menara nevet kapta, amely a maláj “torony” szóra utal.

Tíz éven belül eltűnhetnek a tigrisek

2019. január 20.

Hírek

Howard Jones, a Born Free vadvédelmi alapítvány vezérigazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, amelyben nincsenek tigrisek, ha azonban nem cselekszünk, hamarosan megélhetjük.