Tudatos hűtőhasználattal az élelmiszerpazarlás ellen

2023. december 3.

Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában. A kiadvány megjelenése alkalmából december 1. és 22. között értékes nyereményekért zajló kvízjátékban mérhetik össze tudásukat az olvasók.

Növényorvoslás – élelmezés- és élelmiszerbiztonság

2023. november 16.

Hírek

A Nébih elődjénél vetette fel az irodisták egy csoportja, hogy növényvédő szakmérnök elnevezés erre a szakmára snassz. Azt, hogy miért is ne lehetnének ők növényorvosok (élből kapnák így a doktori címet), hasonló társadalmi megbecsültséggel, mint a humán- és állatorvosok. Nos, talán azért, mert a növényorvosok nem gyógyítanak. Irtanak, pl. gyomokat (gyomirtók, herbicidek) és rovarokat (rovarirtók,… Tovább »

Pocokirtás 24 éve betiltott véralvadás-gátlóval (chlorofacinone) – A Nébih jobban teljesít, mert megérdemeljük

2023. november 12.

Hírek

Senki nem állítja, hogy a mezei pocok nem jelentős, gradációra hajlamos kártevő. Hozzáértő egy sem akad, aki az itteni kémiai védekezés megoldatlanságát ne látná be. Olyan sincs, aki itt valóságos technológiafejlesztést végez. Hajdan a Nébih jogi elődjének feladata volt ez. Ma várjuk a sült galambot (‘Columba assarius’), de fel nem röpül.

Magas kockázatot jelentene a mezei pockok elleni teljes felületkezelés

2023. október 20.

Hírek

A mezei pockok jelenlegi gradációja jelentős károsítóhelyzetet teremt, ami ellen a védekezési kötelezettség ‒ a növényvédelmi hatóság útmutatása alapján ‒ valamennyi földhasználó közös érdeke és feladata. Jóllehet, a véralvadásgátló szeres készítménnyel végzett teljes felületkezelés nagy területen egyszerűbb kijuttatási mód lehetne, a súlyos humán és környezeti károk kockázatát azonban mindenképpen figyelembe kell venni.

Maradék nélkül rajzpályázat 2023 – díjátadó és utcatárlat-megnyitó

2023. október 06.

Helyszín: Budapest, Petrezselyem utca 7-9., I. emelet

Sajtótájékoztatók

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék termelődik éves szinten, ennek nagyságrendileg a harmada keletkezik háztartásokban. Egy átlagos magyar fogyasztó évente csaknem 60 kg élelmiszerhulladékot termel otthonában, amelyből 24 kg még mindig elkerülhető lenne.

A magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak, de van még hova fejlődni

2023. szeptember 27.

Hírek

Fejenként 24 kg élelmiszert pazarolunk el évente a  Nébih 4. alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint. A több mint 500 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei azt mutatják, leggyakrabban továbbra is az ételmaradékok, a zöldségek és a gyümölcsök, valamint a pékáruk kerülnek feleslegesen a szemétbe. A legfrissebb adatok alapján a magyar háztartásokban 2016 óta 27%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás.

Biztonságosak a kereskedelmi macskaalmok

2023. augusztus 23.

Hírek

A Szupermenta programban macskaalmokat teszteltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. 26 macskaalmot vettek górcső alá. A laboratóriumi mérések eredményei alapján a tesztelt termékek alapvetően biztonságosak, penészgomba- és mikroorganizmus-jelenlétével nem akadt gond, azonban hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak.

Tilos és milliós bírság járhat a genetikailag módosított díszhalak értékesítéséért

2023. március 11.

Hírek

Országszerte több kisállat-kereskedésben is genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítését igazolta a Nébih. Az érintett vállalkozásokkal szemben eljárás indult, összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

2022. december 8.

Hírek

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat annak érdekében, hogy az adományozott élelmiszer igazi segítség és öröm legyen, ne pedig kockázati forrás.

Élelmiszerpazarlásban viszonylag jól állunk uniós szinten

2022. november 13.

Hírek

Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint a termőföldtől a fogyasztók asztaláig egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kg élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 %-a háztartási: egy átlagos uniós állampolgár 70 kg élelmiszert dob ki évente. A hazai 66 kg éves fejenkénti élelmiszerhulladék mennyiséggel Magyarország az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok… Tovább »