Vízháború fenyegeti Európát?

2023. augusztus 13.

Hírek

A városok vízhiányát Europában legalább annyira befolyásolja a szupergazdagok pazarlása, mint a klímaváltozás vagy a népesség növekedése – állapította meg a Nature című tudományos folyóirat, a brüsszeli Politico pedig annak nézett utána, mit is jelent ez a gyakorlatban?

Csökken a húsevés Németországban

2023. június 29.

Hírek

Egyre több a vegetáriánus Németországban, azaz a németek egyre kevesebb húst esznek. A lakosság mintegy 10 százaléka vegetáriánus, ami 4 százalékos növekedés 2018-hoz képest.

Útban a svéd vörösbor felé – felforgatja a német borpiacot a klímaváltozás

2023. június 12.

Hírek

Akadnak, akik néhány éve azzal viccelődtek, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a felmelegedés, néhány évtized múlva Európa polgárai az akkor már méltán híres svéd és norvég vörösborokat kortyolgatják majd és csak régi történetekből tudhatják meg, hogy egyszer a sivatagos mediterrán térségben is megtermett a szőlő.

A németek környezetvédők – ha nem fáj

2023. június 1.

Hírek

Rájár a rúd a németországi zöld pártra. A zöldek népszerűsége tavaly ősz óta folyamatosan zuhan, idén májusban pedig a támogatottságuk egy szintre került az időközben folyamatosan erősödő szélsőjobboldali AfD-vel. A zöldek a legutóbbi helyi választásokon is várakozáson alul teljesítettek.

A németek megcsinálják a valódi országbérletet

2023. május 1.

Hírek

Németországban a világ egyik legkedvezőbb tömegközlekedési bérletét vezethetik be. A részletekről hivatalosan ma beszélnek, de a Bloomberg már megtudott néhány konkrétumot. A német itt is többet ér a magyarnál. Mától használhatóak a hazai vármegye- és országbérletek.

Beindult Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban

2023. április 16.

Hírek

18 év után ma hajnalban megkezdte a rendszeres termelést Európa legnagyobb atomreaktora, a finn Olkiluoto 3 (OL3). A sors pikantériája, hogy éppen akkor indult a finn termelés, amikor Németország lekapcsolta az utolsó három nukleáris létesítményét a rendszerről.

Bezár Németország három utolsó atomerőműve is

2023. április 16.

Hírek

Ma leállítják Németország három atomerőművét, 12 évvel azután, hogy a fukusimai katasztrófa Japánban felgyorsította az ország kilépését az atomenergiából. A bezárások az atomenergiával kapcsolatos stop-start megközelítés lezárását és az ország hangos atomellenes mozgalmának győzelmét jelentik.