Kevesebbet termelni anélkül, hogy elszegényedne az emberiség? A nemnövekedés illúziója

2021. május 11.

Hírek

Egyfelől ott vannak a szándékos önkorlátozás hívei, akiket Emmanuel Macron elnök takarékosságra, mondhatni, az olajmécses használatára ösztönöz, másfelől pedig a szennyező vállalatok vezetői, akik a fogyasztói elidegenedést a legkülönfélébb kütyükkel erősítik. A növekedésről rajzolt e két karikatúra nem vonja-e el a figyelmünket a gazdasági tevékenység tulajdonképpeni céljairól?

El kell búcsúznunk a növekedéstől?

2019. december 15.

Hírek

Egyértelmű, hogy kimerítettük a bolygónk nyújtotta lehetőségeket. Ha nem változtatunk, akkor ennek szörnyű következményei lesznek. Erre kellene fókuszálni a gazdasági növekedéssel kapcsolatban?

Öngyilkosság a mostani gazdasági növekedési modell

2019. október 20.

Hírek

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, nem nőhet a gazdaság úgy, ahogy eddig. A nemnövekedés mozgalma átfogó megoldást kínál a problémára, azonban talán kevésbé egyértelmű, hogy ez a mozgalom miben gondolkodik.

5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia sajtótájékoztató

2016. augusztus 25.

Helyszín: Budapest, Andrássy út 32

Sajtótájékoztatók

A magyar főváros ad otthont 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának, amelyre – a Budapesti Corvinus Egyetemre – a világ minden szegletéből több mint félezer elméleti és gyakorlati szakembert várnak, hogy megvitassák: lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban.

Nemnövekedés a reális utópia – hogy tudjuk, van alternatíva

2016. február 13.

Hírek

A paradigmaváltónak szánt elképzelés szerint a véges lehetőségekkel rendelkező világban nem lehet a végtelenségig növekedni, ezért szükség van az uralkodó gazdasági-társadalmi felfogások gyökeres átgondolására. Kutatási terület, mozgalom, életmód, utópia? Mindezek összessége a Nemnövekedési Mozgalom, amelyről augusztus végén konferenciát rendez a Budapesti Corvinus Egyetem.

2016 a Nemnövekedésről szól – sajtóreggeli

2016. január 28.

Helyszín: 1093 Budapest, Fővám tér 8

Sajtótájékoztatók

A cím akár lehetne egy furán megfogalmazott jóslat vagy gazdaságkritika, azonban sokkal többet takar annál, minthogy magyarul rosszul fogalmazó közgazdászok jövendölik meg a GDP növekedésének stagnálását vagy visszaesését. A Nemnövekedés (Degrowth, Decroissance, Decrecimiento, Postwachstum) egy filozófia, ideológia, mozgalom és kutatási terület, amely azokat a megoldásokat keresi, amelyek a jelenlegi gazdasági paradigmákon túllépve olyan társadalmi átalakuláshoz… Tovább »

Végtelen növekedés egy véges bolygón?

2014. július 8.

Hírek

Nemzetközi petíció született magyar kezdeményezésre, melynek címzettjei az USA és az EU tudományos szervezeteinek vezetői. A cél, hogy nagyobb összeget fordítsanak a gazdasági növekedés határainak a vizsgálatára.

Szelíd átmenet a nemnövekedésbe

2014. február 7.

Hírek

Fenntarthatatlan a jelenlegi, folyamatos növekedésen alapuló gazdasági és társadalmi rendszer, ami egyben a fejlett társadalmak válságának oka is, hangzott el a zsúfolásig megtelt Kossuth Klubban, ahol gazdasági szakértők beszélgettek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem koncepciójáról.

Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé

2013. december 19.

Helyszín: Katona József utca 39.

Sajtótájékoztatók

Szeretettel meghívjuk a „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” című könyv bemutatójára, amely 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia kerékpárműhelyben kerül megrendezésre.